Корона закон ступио на снагу, почиње кажњавање

© AP Photo / Darko VojinovicГрадски превоз у Београду током пандемије вируса корона
Градски превоз у Београду током пандемије вируса корона - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Измене Закона о заштити становништва од заразних болести управо су ступиле на снагу.

Измене и допуне Закона управо су објављене у Службеном гласнику, а то значи да одлуке тог закона почињу да се примењују одмах.

Изменама и допунама Закона о заштити од заразних болести, који је јуче усвојила Скупштина Србије, између осталог, је омогућена и обавезна вакцинација и кажњавање оних који не носе маске тамо где је прописано.

Уводе се новчане казне за кршење заштитних мера. У износу од 30.000 динара казниће се за прекршај лице одговорно за примену личне заштите од инфекције, ако не обезбеди непосредну примену тих мера, а са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера, а са 150.000 динара казниће се за тај прекрша предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

У Предлог измена и допуна уврштен је и вирус корона, а уведена је и категорија контакта као лица која су дужна да се придржавају мера и упутстава које утврди лекар.

Уведене су и неповољна епидемиолошка ситуација, кућна изолација, самоизолација, карантин, превоз, изолација, здравствени надзор, у кућхним условима и лична заштита. 

Директор компаније Тесла Илон Маск - Sputnik Србија
„Нешто овде није у реду“: Шта је показао експеримент Илона Маска са тестовима за корону

Изменама закона регулисано је и да потврда од епидемиолога буде довољан доказ послодавцу да радник не ради у утврђеном временском периоду, а да му припада плата.

Изменама закона даје се овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу, министар може наредити мере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Влада Србије ће моћи да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, одлучити о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени, образовати Кризни штаб.

Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, врши локална самоуправа преко Комуналне милиције.

Санитарни инспектор поред овлашћења која је имао до сада, може израдити и прекршајни налог, док Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера, као и да затворе објекат најдуже до 72 сата.

Такође, једна од новина је она која подразумева могућност увођења ванредне имунизације, па ће од ступања на снагу овог акта, вакцинација моћи да буде препоручена или обавезна.

Наређује се актом министра здравља, у складу са препорукама СЗО, на предлог Института за јавно здравље Србије и уз сагласност Републицке стручне комисије за заразне болести.

Министар на основу предлога Комисије и Завода може наредити:

  1. забрану окупљања на јавним местима;
  2. ограничење кретања становништва у подручју захваћеном ванредном ситуацијом;
  3. забрану или ограничење путовања у земљу у којој влада епидемија заразне болести;
  4. забрану или ограничење промета појединих врста робе и производа;
  5. ванредну вакцинацију;
  6. мере личне заштите од инфекције.
  7. обавезан лекарски преглед, лабораторијско испитивање или подношење извештаја о лабораторијском испитивању приликом уласка у земљу из одређених земаља.

Прочитајте још:

Србија обезбедила 1,8 милиона доза, највероватније, америчко-немачке вакцине

Велико истраживање о маскама које „нико није довољно храбар да објави“, тврде дански научници

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала