Лукашенко: Догађаји у Белорусији ─ покушај преврата, а не револуција

© REUTERS / STRINGERПристалице белоруске опозиције на протесту у Минску
Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Догађаји који се дешавају у Белорусији покушај су противуставног преврата, а не револуције, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко у интервјуу за стране медије.
„Недвосмислено оцењујемо догађаје у земљи након избора као покушај неуставног државног преврата по обрасцима обојених револуција“, истакао је Лукашенко.

Он је, при томе, додао да заправо „овде не мирише на револуцију, јер нема револуционара“.

Лукашенко је догађаје у земљи повезао са оним што се дешава у свету.

Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Белорусија сахрањује обојену револуцију

Према његовим речима, нови вирус корона је параван иза кога глобални играчи покушавају да прекроје свет.  

„Вирус корона је само изговор, параван под којим глобални играчи намеравају да на свој начин прекроје свет. Такође имају планове и за постсовјетски простор, укључујући и Белорусију. Парадоксално, али то је тежак аргумент који потврђује да се белоруска држава одржала. Има политичку тежину и озбиљан економски потенцијал“, приметио је председник Белорусије.

Лукашенко је додао да свака обојена револуција слаби државу, а народ чини сиромашнијим.

„Нигде после ових нереда људи нису почели да живе боље. Познат је и главни лек за ову пошаст – то је ширење и продубљивање наших веза, интеграција. У свим форматима: билатерални, ЕАЕУ, ЗНД, ОДКБ. Пре свега, у областима економије, безбедности и људске комуникације“, објаснио је белоруски лидер.

Према његовим речима, на постсовјетском простору многе државе су „прозреле и схватиле да нам се у алтернативним интеграционим пројектима додељује улога донатора сировина, јефтине радне снаге и тржишта секундарних добара“.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала