Мађарска добија прве узорке вакцине „Спутњик V“

© Sputnik / Георгий Зимарев / Уђи у базу фотографијаМедицинска сестра припрема вакцину против ковида
Медицинска сестра припрема вакцину против ковида - Sputnik Србија
Пратите нас
Први узорци руске вакцине против ковида 19 „Спутњик V“ стићи ће у Мађарску следеће недеље. Мађарска се уједно припрема за производњу руске вакцине, наводи се у саопштењу Министарства индустрије и трговине Русије након преговора министра Дениса Мантурова са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.
Мађарска би тако могла да постане прва земља Европске уније у којој ће бити организована производња руске вакцине, напомиње Министарство индустрије и трговине Русије.

Одлучено је да Мађарска поједностави процедуру регистрације лекова током пандемије, наводи се у саопштењу. Преговорима је присуствовало руководство Министарства здравља Руске Федерације, Руског фонда за директне инвестиције, Центра „Гамалеја“, који су произвели вакцину, и представници мађарских власти.

Сијарто је 5. новембра најавио да ће његова земља почети да увози малу количину руске вакцине против новог вируса корона у децембру 2020. године за истраживање и лиценцирање. Једна компанија у Мађарској намерава да започне производњу руске вакцине, рекао је тада министар.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија
План Будимпеште: У децембру почиње увоз руске вакцине

Према његовим речима, масовне испоруке могу почети од друге или треће недеље јануара 2021. године.

Русија је 11. августа прва у свету регистровала вакцину против ковида 19 под називом „Спутник V“. Вакцину је развио Центар „Гамалеја“ Министарства здравља Русије и прошао је клиничка испитивања у јуну и јулу 2020. године.

Раније је шеф руског Фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев рекао да је Русија већ добила захтеве из 20 земаља за испоруку милијарду доза вакцине.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала