Какав председник Америке би одговарао Москви

© REUTERS / ISSEI KATOМонитор са резултатима председничких избора у САД
Монитор са резултатима председничких избора у САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће показати поштовање према сваком избору америчког народа, али би Москви више импоновао председник Сједињених Америчких Држава који би желео да оживи односе са Русијом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков у интервјуу за „РТ Русија“.
„То је рекао и сам председник Путин. Рекао је да то није наша ствар. Показаћемо поштовање према сваком избору америчког народа. Радићемо са сваким председником којег буду изабрали сами Американци. И, наравно, више би нам импоновао председник који жели некако оживи наше билатералне односе“, објаснио је Песков.

Он је поново нагласио да се Русија никада није мешала и да се неће мешати у унутрашње послове Сједињених Америчким Државама, али и да неће дозволити Америци да се меша у унутрашње послове Русије.

Песков је подсетио да је било много случајева мешања Сједињених Америчких Држава у унутрашње послове Русије. Он је поменуо америчке процене неких унутрашњих процеса у Русији и критика по питању одржавања избора и области људских права.

„Сећате се да је и пре 2008. године – тада је, по мом мишљењу, Генерално тужилаштво директно састављало табеле трансфера новца различитим организацијама из Сједињених Америчких Држава. Сећам се да је о овоме извештаван председник. И заправо смо већину тих података учинили јавним“ рекао је портпарол Кремља, напомињући да је било доста таквих примера.

Деградација односа

Песков је навео и да су несугласице, настале током администрације Барака Обаме, довеле до тренутне деградације односа са Сједињеним Америчким Државама.

„Председник се састајао са њим (Џозефом Бајденом), али ипак се углавном више састајао са његовим тадашњим шефом (Бараком Обамом), па је дијалог ипак био ближи са Обамом. То није био лак дијалог, посебно последњих шест месеци боравка Обаме на власти“, рекао је Песков.

Приметио је да је „било пуно несугласица које су, вероватно, биле претеча деградације која се догодила у нашим односима за време Трамповог мандата“.  

Честитке новоизабраном председнику

Портпарол Кремља је додао да је председник Путин одлучио да сачека званичне резултате председничких избора у САД, а затим да честита победнику.  

На питање да ли то значи да Русија тиме подржава Трампа, Песков је одговорио:

„Не, то је апсолутна пауза учтивости. Не говоримо ништа о изборима, ништа не говоримо о тренутној ситуацији. Чекамо да сами Американци прогласе изабраног председника, не амерички медији, већ сами Американци“, прецизирао је он.

Председнички избори у Сједињеним Америчким Државама одржани су 3. новембра. Према прелиминарним подацима, победио је Бајден, о чему су известили највећи амерички медији. Истовремено, Доналд Трамп тврди да избори још увек нису завршени и да намерава да своју победу одбрани на суду.

Прочитајте још:

 

    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала