Нова ограничења због епидемије у Црној Гори, ситуација иде ка драматичној

© Sputnik / Небојша ПоповићПразне улице Подгорице
Празне улице Подгорице - Sputnik Србија
Пратите нас
Црна Гора уводи нове строже мере ограничења због наглог раста броја оболелих од вируса корона, укључујући прекид међуградског саобраћаја викендом и забрану напуштања мјеста становања од 21 до пет сати ујутро. Према речима директора Института за јавно здравље Бобана Мугоше, ситуација иде ка драматичној, а Институт је предлагао потпуни локдаун.

Мјере које је усвојило Национално координационо тјело ступају на снагу 15. новембра, а важе до 1. децембра уз могућност продужења. Поред забране кретања од 21 сат до пет ујутро и прекида међуградског саобраћаја током викенда, предвиђено је и да се највише четири особе могу кретати заједно на отвореном простору. Забрањени су вјерски скупови, свадбе, приватна окупљања, а угоститељски објекти радиће од седам до 20 часова.

Према званичним подацима Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ), укупни број обољелих од Ковида-19 до сада је 24.865, што не представља апсолутни број пацијената, већ само дио који је детектован на основу јављања или као контакти. Број активних случајева је 8.828, број опорављених 16.589, број хоспитализованих 302, а број умрлих 368 - што представља морталитет (стопу смртности) од 1,43 одсто.

Чињеница је да у Црној Гори већ 30 година није изграђена ниједна болница, те да Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) који је, када је изграђен, планиран за много мањи број становника у односу на данашњи, додатно отежава редовно функционисање система, посебно у условима као што је пандемија.

Томе треба додати да КЦЦГ у редовним условима приде представља и секундарни здравствени ниво за општине Подгорица, Даниловград и Колашин, а терцијални за цијелу Црну Гору, што додатно оптерећује кључну здравствену установу у земљи.

Три велика проблема црногорског здравственог система

Због тога здравствени радници грозничаво упозоравају да су на сцени три велика проблема која разарају црногорски здравствени систем – огроман број инфицираних и обољелих љекара и других медицинских радника, велики број инфицираних, тешко болесних и, нажалост, преминулих црногорских грађана, те отежан приступ здравству за болеснике који болују од других болести.

Преоптерећеност здравственог система Црне Горе такође се огледа и у томе да су све чешћи апели да менаџмент здравствених установа под хитно заштити здравствене раднике, јер се број обољелих опасно приближава броју запослених, па здравствени радници страхују да ће систем уколико се брзо не реагује колабирати.

Највећа жаришта

Убједљиво највише инфицираних на данашњи дан има у Подгорици (4.273), затим слиједе Никшић (763), Бијело Поље (614), Будва (378), Цетиње (364), Бар (351), Беране (313), Херцег Нови (291), те Улцињ (276), Котор (217) и Пљевља (195)...

ИЈЗЦГ је због сложености укупне ситуације инсистирао да се у Црној Гори уведе потпуни „локдаун“ (закључавање), али се за сада од те намјере одустало због притиска сектора угоститељства који запошљава око девет хиљада људи, па су као компромис донете рестриктивне мјере о ограничавању кретања грађана у цијелој Црној Гори и ограничавању рада угоститељских објеката које ће бити на снази до 1. децембра, уз забрану посјећивања у стамбеним објектима за особе које нису чланови истог домаћинства.

Такође, до изгласавања нове владе, саопштено је да ће министар здравља Кенан Храповић обављати функцију шефа Националног координационог тијела за заразне болести (НКТ), јер је потпредсједник Владе Милутин Симовић данас поднио оставку на тој функцији.

Ипак и поред чињенице да надлежни последњих дана често износе црне прогнозе да грађане ускоро неће имати ко да лијечи, а поготово да ће Црна Гора доћи у ситуацију да ће здравствени радници морати да бирају кога ће да лијече, поједини љекари упозоравају да се ради о врло неодговорним изјавама, којима се шире паника и страх међу грађанима, а све са циљем да се смањи притисак на здравствени систем који је већ 30 година у дефициту са капацитетима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала