Париз и Берлин: Отворити све прелазе дуж линије раздвајања у Донбасу

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаПрелаз "Јеленовка" између Украјине и Доњецке Народне Републике
Прелаз Јеленовка између Украјине и Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници Немачке и Француске позвали су Русију и непризнате републике на истоку Украјине да моментално отворе све прелазе дуж линије раздвајања у Доњецкој области, саопштено је у Берлину.
„На хиљаде људи који желе да посете лекара, да подигну пензију или да виде родбину сада немају могућност да пређу линију раздвајања. Конфликт не сме да се наставља на штету становништва, раскол не треба да се шири“, наводи се у заједничком саопштењу Министарства спољних послова Француске и Немачке, које је објављено у Берлину.

Раније је прес-центар штаба операција оружаних снага Украјине саопштио да ће сви пунктови дуж линије раздвајања у Донбасу бити отворени у уторак од осам сати ујутро, али су представници Луганске народне републике то демантовали, додајући да су украјинске власти без сагласности промениле статус два прелаза.

У саопштењу Берлина и Париза се наводи да те две земље поздрављају формирање два нова прелаза и додаје да тиме укупан број прелаза дуж линије раздвајања дуге 450 километара сада износи седам.

„Украјина испуњава своје обавезе које су усагласиле Русија, Украјина, Француска и Немачка у оквиру нормандијског формата на самиту у Паризу 9. децембра прошле године. На тај начин Украјина је створила услове за побољшање на терену пре почетка зиме и олакшала положај људи на истоку Украјине“, наглашава се у саопштењу.

Истовремено се у саопштењу наглашава да су две земље у потпуности привржене испуњавању онога што је договорено на самиту 2019.

Доњецка и Луганска народна република прогласиле су независност од Украјине након државног пуча у Кијеву и након што су нове украјинске власти у априлу 2014. године почеле војну операцију на истоку земље. Како се процењује, у том сукобу је страдало око 13.000 људи.

Независност је проглашена на основу резултата референдума одржаног 11. маја 2014. године и још тада су затражили да се прикључе Русији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала