Песков: Кључна улога Путина у договору о Карабаху

© REUTERS / FRANCESCO BREMBATIТенк руских мировних снага на граници Јерменије и Нагорно-Карабаха
Тенк руских мировних снага на граници Јерменије и Нагорно-Карабаха - Sputnik Србија
Пратите нас
Потписивању трилатералног споразума о Нагорно-Карабаху претходили је напоран вишедневни рад, а улога председника Русије Владимира Путина у његовом потписивању била је кључна, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Ова улога је била кључна. Потписивању су претходили многи дани врло интензивног, понекад готово двадесетчетворочасовног рада. То је био рад председника Путина“, рекао је Песков у интервјуу за „РТ Русија“.

Он је рекао да је Путин разговарао телефоном са председницима Азербејџана и Јерменије. „Трајало је више од једног дана“, додао је Песков.

Руски мировњаци

Русија није имала право да пошаље трупе на територију Нагорно-Карабаха, само је могла да уведе мировњаке након пристанка сукобљених страна, рекао је портпарол Кремља.

„Добили смо право да уведемо мировне снаге тек након што су се са тим сложиле сукобљене стране и да их доведемо на линију раздвајања. Једноставно послати трупе, тим пре у Карабах – Русија по међународним законима није имала право на то“, објаснио је Песков.
Степанакерт - Sputnik Србија
Русија и Турска потписале меморандум о формирању заједничког центра за Карабах

Он је нагласио да ће Русија остати земља посвећена свим резолуцијама Савета безбедности УН.

Песков је додао да су се председници Русије и Турске договорили о стварању посматрачког центра за контролу поштовања договора Бакуа и Јеревана, који ће се налазити на територији Азербејџана, али ван граница Нагорно-Карабаха.

Према његовим речима, из овог центра „ће се надгледати прекид ватре, који већ одржавају и пружају на терену руски мировњаци“.

Несугласице Турске и Русије не ометају сарадњу

Конзистентан став Турске о одобравању војног сценарија за решавање ситуације у Нагорно-Карабаху разилази се са становиштем Русије, али то не омета блиску сарадњу између земаља, додао је Песков.

Према његовим речима, Турска је заузела доследан став о „одобравању војног сценарија у решавању сукоба у Карабаху“.

Песков је подсетио да се председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, „налазе у сталном дијалогу“.

„Иако постоје одређене несугласице, односи председника омогућавају нам да, када је то потребно, удружимо напоре како бисмо олакшали решавање низа регионалних проблема“, објаснио је он.  

Портпарол руског лидера потврдио је да су Путин и Ердоган били у контакту током припреме заједничке изјаве лидера Русије, Азербејџана и Јерменије о Карабаху. Између осталог, постигнут је споразум о стварању руско-турског центра за надзор у Азербејџану, прецизирао је он.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. Такође је предвиђено отварање коридора између Азербејџана и Аутономне Републике Нахичеван.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала