Прва организована акција Албанаца да се освежи памћење Бајдена – против Срба

© AP Photo / Visar KryeziuПотпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини
Потпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Хистерија која је покренута са Косова и Албаније да је Србија спремна за рат, подсећа на понашање Албанаца деведесетих, када им је Америка и бомбама „притекла“ у помоћ. Нова антисрпска кампања чудно се подудара са вестима из САД да Џозеф Бајден, који се истакао у борби за косовску независност, долази на чело те државе.

Поруку председника Србије Александра Вучића да је сукоб у Нагорно Карабаху показао да замрзнути сукоб није добар ни на Косову и Метохији, албански лидери су, као по команди, оценили као ратни поклич.

По речима Живојина Ракочевића књижевника и публицисте са Косова и Метохије, ти хорски узвици да се Албанцима спрема велика несрећа и да су српски тенкови већ око Подујева - служе да се освежи ратно памћење Џозефа Бајдена. Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију овакво понашање види као спин и замену теза која је била својствена Албанцима са Косова деведесетих година.

Албанци подсећају Бајдена да су Срби лоши момци

„Ни у овом случају као и у многим другим, Србија нема никакву кривицу. Клинтонова политика и његова аристократија направили су такву медијску пропаганду својевремено да су Срби и Србија годинама били лоши момци. Албанци сад покушавају да опет то призову рачунајући да је у Америци све већ готово и да је Џо Бајден победник. Рачунају да ће он, као проверени њихов лобиста, опет покренути читаву машинерију, нарочито медијску, где ће Србе и Србију опет прогласити за дежурног кривца“, уверен је Човић.

Међутим, ситуација се, глобално гледајући, променила од деведесетих и Човић је уверен да се то време неће поновити.Он додаје да Вучићево поређење са Нагорно Карабахом можда није најбоље јер Србија и Косово нису две државе као Јерменија и Азербејџан, већ је Косово окупирана српска територија. Али, свакако да нико у Србији није мислио о рату. Али, истиче Човић, друга страна је својом реакцијом – скинула маске.

„Циљ Албанаца је прављење велике Албаније тако што би од сусвере државе Србије узели 17 одсто територије. Не данас, али за неку годину то ће им бити модел, да  и од других сверених држава као што је рецимо Црна Гора одузму део територије. Па онд аод Македоније а вероватно ће покушати и са Грчком. То је разлог њиховог узбуђења, јер сви знамо да су они врло вешти у земни теза што су и урадили- нападајући председника Србије да је дао ратно – хушкачку изјаву, да није у функцији мира и тако даље,“ објашњава наш саговорник.     

Живојин Ракочевић каже да је већ неколико деценија један од основних садржаја овог простора - конфликт, а већ двадесет година на Косову и Метохији живот је препун тензија и измишљених непријатеља.

„Косово је љуштура испуњена конфликтима и ту никада није било замрзнутог сукоба. Одсуство институција и демократског капацитета непрестано производи конфликт, и он је постао начин живота. Полицајац, чиновник, појединац без одговорности и институције у друштву у ком влада етнократија увек траже повод да се обрачунају са другима и због тога конфликт на Косову траје континуирано и без престанка. Свака изјава се користи у Приштини да се распири сукоб ниског интензитета уз очекивање да ће Срби на КиМ нестати и да ће проблем бити „коначно решен“. Међутим, сви су се преварили, јер су српски капцитети трпљења уз живот са својим духовним и културним светињама толико дубоки и важни да их није могуће уништити,“ истиче Ракочевић.

Приштина се враћа у „демократску породицу“

Наш саговорник додаје да су након потписивања споразума у Вашингтону и доласка на ноге Доналду Трампу, Албанци схватили да су изневерили демократе и Демократску странку Америке.

„Важно је знати да је Косово, у највећој мери, направљено према пројекту демократа и породице Клинтон. „За мене, моју породицу и за моје америчке суграђане, то је више од спољнополитичког питања. То је лично питање”, рекла је Хилари Клинтон. Сада је основно питање за Албанце, како се вратити у круг „демократске породице“ и бити видљив и важан,“ наглашава Ракочевић.

Конфликти, производња хаоса, закључује Ракочевић, потребни су Албацима да би после свега обновили посебни статус Албанаца у политици Демократске странке.

Вљоса Османи в.д. такозваног предсеника Косова прва је оптужила предсеника Србије да оваквим изјавама позива на рат. Одмах псоле ње оглсаио се и премијер Косдова Абдулах Хоти не иду у прилог нормализацији односа две државе, постизању коначног споразума и узајамног признања. И Османијева и Хоти су позвали НАТО, ЕУ и Америку да реагују на ову изјаву.  Овим поводом огласио се и албански премијер Еди Рама са питањем: Који рат провоцира Вучић? Србија је изгубила рат. Косово је независна и демократска држава“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала