Слика у покрету — Југословенска кинотека домаћин петог Фестивала сниматељских остварења

CC0 / / Лесковачки интернационални фестивал филмске режије, LIFFE
Лесковачки интернационални  фестивал филмске режије, LIFFE  - Sputnik Србија
Пратите нас
Пети фестивал сниматељских остварења „Слика у покрету“ одржаће се од 18. до 21. новембра у Музеју југословенске кинотеке и у Културном центру Новог Сада.

Са идејом да представи рад директора фотографије на филму, Српска асоцијација сниматеља у сарадњи са Министарством културе, Југословенском кинотеком и Филмским центром Србије организује пети по реду Фестивал сниматељских остварења „Слика у покрету“. На програму фестивала наћи ће се осам филмова из прошлогодишње и овогодишње продукције који су, према мишљењу селектора Миодрага Мише Милошевића, успели да током читавог филма постигну визуелно јединство слике.

Првог дана фестивала гледаоци ће моћи да виде игране филмове „Асиметрија“ редитељке Маше Нешковић и директора фотографије Ђорђа Арамбашића и „Екипа“ Марка Сопића и директора фотографије Димитрија Јоковића Џиме.

Другог дана фестивала биће приказани филмови „Име народа“ редитеља Дарка Бајића и директора фотографије Зорана Јовановића Жафра и „Мој јутарњи смех“ Марка Ђорђевића, на којем је директор фотографије био Стефан Милосављевић.

У петак 20. новембра на програму су остварења „Отац“ редитеља Срдана Голубовића и директора фотографије Александра Илића и „Пролеће на последњем језеру“ редитеља Филипа Чоловића и директора фотографије Гојка Деспотовића. Последњег дана фестивала на програму су филмови „Сутра је још увек јули“ Дејана Влаисављевића Никта, у којем се као директор фотографије потписује Предраг Бамбић и „Војна академија 5“, редитеља Дејана Зечевића, на којем су радили директори фотографије Зоран Петровић и Небојша Башић.

Ко ће понети Награду за иновативност у визуелном приступу филмској фотографији и Награду за најбољи сниматељски рад, одлучиће жири у саставу: Јацек Ласкус, филмски сниматељ из Пољске, познат по раду са Робертом Алтманом, Мајклом Пресменом и Доналдом Петријем, сниматељ Душан Јоксимовић награђен за рад на филмовима „Ране“, „Свети Георгије убија аждају“, „Топ је био врео“, „Фалсификатор“, „Дневник машиновође“ и вишеструко награђивани сниматељ Марио Саблић, који потписује фотографију у 12 играних филмова и 18 телевизијских серија.

Филмови ће бити приказани у два термина у 17.30 и 20 сати, а улаз на све пројекције је бесплатан, са максималним бројем од 30 посетилаца у сали, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Фестивал ће моћи да се прати и онлајн.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала