Шојгу: У Нагорно-Карабах већ пребачено 1.100 мировњака

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаШојгу: У Нагорно-Карабаху распоређено до сада 1.100 мировњака
Шојгу: У Нагорно-Карабаху распоређено до сада 1.100 мировњака - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је у Нагорно-Карабаху до сада, од потписивања Споразума о прекиду ватре 10. новембра, распоређено 1.100 руских мировњака и да су реализована 73 лета.

Шојгу је на састанку посвећеном Нагорно-Карабаху, а који је сазвао руски председник, рекао и да се дневно изведе 25 летова из Русије у Карабах којим се пребацују контингенти моровњака. Укупно ће их бити 1960.

„За три дана извршена су 73 лета, превезено 1.103 мировњака и 1.168 јединица технике“, навео је Шојгу.

Према његовим речима, у суботу ће у Карабаху бити утврђено још осам пунктова мировњака.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који такође присуствује овом састанку рекао је да се званична Москва договара са Јерменијом и Азербејџаном како би међународне хуманитарне организације покренуле рад у Нагорно-Карабаху.

Према његовим речима, структуре УН заинтересоване су за координацију својих активности са руским мировњацима и граничарима у случају ангажовања у региону.

Поред УН, ту је и Међународни комитет Црвеног крста који је одавно присутан у региону, а у Степанакерту има сталну мисију, навео је Лавров.

С почетком борбених дејстава они су били принуђени да обуставе рад а сада су се вратили у регион.

Путин је наложио Лаврову да обавести Минску групу ОЕБС, која се и иначе бави проблемом Нагорно-Карабаха, и друге међународне организације о ситуацији у региону.

У том контексту Лавров је рекао да су Француска и САД, као копредседници Минске групе уз Русију, већ информисани о постигнутом Споразуму.

Информисане су и УН, додао је он.

Директор руске Федералне службе безбедности Александар Бортњиков рекао је да ће ФСБ у Јерменији отворити пет додатних пунктова.

Истовремено, Јевгениј Зињичев који је на челу Министарства за ванредне ситуације најавио је да ће у Карабаху бити подигнута аеромобилна болница и упућено људство како би локалном становништву пружили медицинску помоћ.

Уколико се укаже потреба Министарство је у стању да у року од осам сати упути у Карабах групу од 150 спасилаца и 17 возила, додао је он.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала