Зашто се толико дуго већа о новим мерама у Србији /видео/

© Tanjug / RADE PRELICМирсад Ђерлек
Мирсад Ђерлек - Sputnik Србија
Пратите нас
Дан након одржане седнице Кризног штаба Владе Србије за сузбијање заразне болести ковид 19 још увек није познато да ли ће се и које нове мере увести, иако су их чланови штаба и медији најављивали.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек изјавио је да се у овом тренутку анализира ситуација са корона вирусом, како би се донеле најбоље нове мере, које ће бити саопштене за дан или два.

Како је рекао, разматрају се мере попут ношења маске на отвореном, посебно у пешачким зонама, које су препуне, а размишља се и о ониме на шта, каже, сви скрећу пажњу - о ноћним клубовима и сличним местима која су извор заразе.

„Морамо наћи добар баланс између заштите здравља становништва и економије, а пре свега се разговара да се нађе начин и модел да се поштују донете мере“, рекао је Ђерлек на конференцији за медије.

Он је поновио да ће у наредних дан-два бити коначно и прецизно саопштене нове мере, али је апеловао на грађане да поштују мере, а посебно на младе, будући да иде викенд, да буду са породицама, а не у клубовима и местима где су велике гужве и где је могућа трансмисија и преношење вируса.

На питање шта кочи усвајање нових мера, Ђерлек је рекао да ништа не кочи, већ се тражи најбоље решење - како избалансирати ситуацију и заштитити животе људи, али и економију, јер од нечега морамо да живимо.

Ђерлек је подсетио да су данас да ступиле на снагу измене закона, што ће бити једна у низу мера преко којих ће се контролисати епидемиолошка ситуација.

„Измене закона немају карактер казнене политике, ми заиста желимо да контролишемо спорвођење донетих мера. Да је срећа да сви поштују мере, то би било сасвим довољно да се одбранимо од вируса“, рекао је Ђерлек и додао да 95 одсто грађана поштује мере, док проблеме ствара једна мала група неодговорних.

Важно је, понавља, да се поштују већ донете мере.

Раније данас епидемиолог Предраг Кон је обелоданио списак мера које су он и његове колеге предложиле Влади, а како наводи оне би ускоро требало да буду донете.

„Основно је да се све мере које су до сад донете поштују. Друго што смо предложили је да маске буду обавезне у затвореном простору, али и на отвореном простору посебно у пешачки зонама. Ми смо предложили да објекти у којима долази до заражавања, а то су првенствено ноћни клубови не раде после 18 сати. Првенствено се мисли на ноћне клубове. То је орочена мера на две недеље. Орочена мера би подразумевала да се сагледа ефекат њен ефекат након две недеље“,казао је Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала