Застрашујући коментар Хрватског недељника: Пуповац се неће смирити док се не види на списку закланих

© AP Photo / Darko VojinovicКампања Срба у Хрватској
Кампања Срба у Хрватској - Sputnik Србија
Пратите нас
Екстремно десни „Хрватски тједник“ објавио је у најновијем броју застрашујући коментар у којем позива на насиље према Србима и Милораду Пуповцу, поручујући да сви Срби „пре или после заврше на попису јасеновачких жртава“.

Коментаришући наступ посланика и председника Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорада Пуповца у Сабору, „Хрватски тједник“ је рубрици „Фусноте за фах идиоте“ објавио коментар уредника Ивице Маријачића.

Реч је о рубрици у којој тај лист редовно доноси по неколико изјава јавних особа, углавном с лево-либералне политичке и друштвене сцене, за којима следи кратки уреднички коментар, потписан само са „ХТ“, пренео је портал хрватског недељника „Новости“.

Ти коментари су, пишу „Новости“, често крајње неукусни и увредљиви, али овај пут је, кажу, реч о још горем - позивању на насиље с поруком да се Срби и Пуповац неће смирити док и себе не виде на јасеновачком „попису закланих“.

„Хрватски тједник“ цитирао је најпре део прошлонедељног Пуповчевог саборског говора о идентитету Срба у Хрватској, а потом следи коментар: „Нећете се смирити док и себе не видите на попису закланих.“

Уз алузију да су усташки злочини фикција, коментар „Хрватског тједника“ на Пуповчев говор не позива само на насиље, него се и отворено руга свим јасеновачким жртвама.

„Новости“, недељник коју издаје српска заједница у Хрватској, наводи да је ова застрашујућа порука упућена Пуповцу лично, али и Србима генерално.

Тај је позив на насиље бруталан чак и у контексту „Хрватског тједника“, констатују „Новости“ и додају да задарски лист из броја у број у својим хушкачким текстовима вређа и демонизује легитимне представнике српске националне мањине етикетирајући их као „агресоре“, „великосрбе“ и „четнике“.

„Хрватски тједник“, наводе, из броја у број системски негира злочин геноцида почињен над Јеврејима, Ромима и Србима у НДХ и усташком логора у Јасеновцу.

Промовише, истичу, негаторе јасеновачког геноцида и холокауста и позива на финансирање њихових активности, док на различите начине афирмише усташтво и лик и дело поглавника Анте Павелића.

Уз алузију да су усташки злочини фикција, коментар „Хрватског тједника“ на Пуповчев говор не позива само на насиље, него се и отворено руга свим јасеновачким жртвама, наводе „Новости“.

Подсећају и да су медији више пута извештавали о дегутантном писању "Хрватског тједника", за који је, на пример, СДП „препун потенцијалних терориста и убојица“, који је Заштитницу грађана Лору Видовић, историчара Хрвоја Класића, председника ИДС-а Бориса Милетића, председника Јеврејске општине Загреб Огњена Крауса и Пуповца назвао „јахачима великосрпске апокалипсе у Хрватској“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала