Бајден жели жену на челу Пентагона први пут у историји

© AP Photo / Andy WongМишел Флуреној
Мишел Флуреној - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички медији су објавили да би Џо Бајден, који је према пројекцијама медија победио на председничким изборима у САД, могао да предузме историјски корак и први пут одабере жену која ће бити на челу Пентагона.

Позивајући се на неименоване америчке званичнике, агенција АП је навела да је у питању Мишел Флуреној која је виђена као „стабилна рука која фаворизује снажну војну сарадњу у иностранству“.

Мишел Флуреној (59) је више пута служила у Пентагону, почев од 1990-их, а њени умерени ставови вероватно би обезбедили широку двостраначку подршку за положај који захтева потврду Сената, наводи америчка агенција.

Претходних 28 мушкараца који су били на тој позицији од 1947. године, укључујући тројицу који су били у Трамповој администрацији, били су војни ветерани. Флуреној, како се напомиње, није служила војску.

Попут својих претходника, Флуреној на Кину гледа као на најзначајнији дугорочни изазов америчкој превласти на светској сцени. У јулу је рекла да Сједињене Државе губе војно-технолошку предност над кључним конкурентима попут Кине и да преокрет овог тренда мора бити главни приоритет Пентагона.

Хилари Клинтон - Sputnik Србија
Повратак Хилари: Поново ће се питати и за Косово?

Она је, међутим, против напуштања Блиског истока и уместо тога залаже се за, како је формулисано, скромнији ниво континуираног присуства. Као пример, подржала је ограничену улогу у Авганистану која се више фокусира на супротстављање тероризму, а мање на обнову земље.

Трамп је инсистирао на потпуном повлачењу трупа из Авганистана до краја године, али за сада Пентагон нема наређење да то учини.

У вези са Северном Корејом, на октобарском интернет форуму изјавила је да је њој, иако нуклеарно разоружање треба да остане крајњи циљ, тешко да замисли како се Ким Џонг Ун слаже да се одрекне свог нуклеарног оружја, које сматра „картом преживљавања“ свог режима, пренео је Танјуг.

Подсетимо, амерички медији су писали и да би бивша државна секретарка Хилари Клинтон могла да буде Бајденов избор за нову амбасадорку у УН, а бивши председник Барак Обама је виђен као будући амбасадор у Британији.

На основу изборних пројекција, амерички медији прогласили су демократског кандидата Бајдена победником избора, одржаних 3. новембра.

Трамп, међутим, није признао пројекције по којима је Бајден победник председничких избора и у више наврата је критиковао гласање путем поште, наводећи да то отвара пут могућој изборној превари.

Изборни штаб Доналда Трампа поднео је тужбе против савезних држава и тврди да је гласање и бројање гласова било нерегуларно.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала