Американци тврде да руски „Посејдон“ може да их заспе радиоактивним цунамијем

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаОкеански вишенаменски систем "Посејдон"
Океански вишенаменски систем Посејдон - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон је забринут због тога што се у Русији развијају беспилотни подводни апарати „Посејдон“ и пита се да ли ће њихова могућа употреба током војног сукоба бити у складу са међународним правилима, изјавио је помоћник америчког државног секретара за међународну безбедност Кристофер Форд.

Према Фордовом мишљењу, САД „имају разлога за узнемиреност“ када је реч о руској политици у сфери нуклеарног обуздавања.

„Русија тврди да њена доктрина одговара нормама међународног права и да је њено нуклеарно оружје намењено само за одбрану и обуздавање, као и да ће бити употребљено само у крајњем случају. Преостаје нам само да се надамо да је то тако“, рекао је представник Стејт департмента.

Према речима Форда, „још један забрињавајући сигнал је развој руских беспилотних подводних пловила ‘Посејдон’ на нуклеарни погон.

„Они би, по свему судећи, требало да буду опремљени нуклеарним бојевим главама снаге неколико мегатона и пониру у океан током војног сукоба, како би на приобалне америчке градове обрушили радиоактивни цунами. Такав концепт покреће озбиљна питања у вези са тим да ли ће ‘’Посејдон’ моћи да се користи у складу са међународним правним нормама и принципима“, истакао је Форд.

Он је такође изразио забринутост због тога што су, према његовој верзији, „Руси ставили до знања да могу да одговоре употребом нуклеарног оружја у пуном обиму, уколико виде да им се приближава макар једна балистичка ракета, без обзира на то да ли је ракета опремљена нуклеарном или конвенционалном бојевом главом, да ли је усмерена на град, војни објекат или ненасељени део пустиње или шуме“.

Руски председник Владимир Путин је у марту 2018. године први пут говорио о развоју подводног апарата, касније названог „Посејдон“. Према његовим речима, апарати се могу опремити како конвенционалним, тако и нуклеарним пуњењем, што ће им омогућити да уништавају широк спектар мета.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала