Јединствени број грађана моћи ће да се промени: Промена закона у Финској

© Фото : pixabayдокументи
документи - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Финске саопштила је да припрема закон који ће грађанима омогућити да промене јединствени лични број грађана у случајевима нарушавања приватности података које носе висок ризик од крађе идентитета.

Убрзани предлог закона створен је првенствено за помоћ хиљадама људи чији су лични подаци украдени током хаковања картона пацијената у приватном финском центру за психотерапију, наводи АП.

Дијализа, хемодијализа - Sputnik Србија
Пацијенти из Србије на удару: Угрожена приватност људи на дијализи, хакери објавили личне податке

Сви Финци по рођењу добијају лични идентификациони код, који им омогућава приступ већини јавних и многих приватних услуга.

Према тренутном финском закону, критеријуми за промену личног броја су строги и, према Влади, не може се променити унапред како би се спречиле криминалне или друге штетне активности.

Финска полиција процењује да би подаци до 40.000 клијената клинике за психотерапију „Вастамо“, могли бити компромитовани због два хакерска напада у 2018. и 2019. години, која су откривена прошлог месеца.

Непознати починиоци објавили су најмање 300 евиденција пацијената који садрже имена, личне кодове и контакт информације на такозваном „дарк вебу“.

Убрзо након тога, десетине клијената „Вастама“ добило је захтеве за откупнину у замену за то да њихови подаци остану приватни.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала