Кривокапић одговорио шефовима посланичких клубова: Формирајте групу за расподелу кадрова "по дубини"

© AP Photo / Risto BozovicЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Мандатар за састав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић позвао је шефове посланичких клубова парламентарне већине да формирају радну групу која би предложила одговарајуће кадрове “по дубини”.

Кривокапић је у одговору, у који је Побједа имала увид, на писмо шефова посланичких клубова парламентарне већине навео да сматра да би министри требало да бирају своје сараднике.

“Поштујући аутономију министара, они задржавају право избора кабинета и најближих сарадника, без обзира на политичку или било коју другу припадност потенцијалних кандидата. Препорука је да приликом предлагања потенцијалних кадровских решења водите рачуна о њиховој компетентности и стручности, као и чињеници да је избор квалитетнији и праведнији уколико више кандидата конкурише на једно место”, наводи се у одговору Кривокапића.

Шефови посланичких клубова парламентарне већине послали су писмо мандатару у коме траже од њега да прецизно изврши расподелу “по дубини”, односно да се постигне писни споразум по којем би свакој странци на основу броја посланика припао одговарајући проценат кадрова.

Писмо су према сазнањима Побједе потписали шеф посланичког клуба ДФ Славен Радуновић, председник клуба Демократа Борис Богдановић, шеф посланика ГП УРА Милош Конатар, шеф посланичког клуба ПзП Бранко Радуловић и потпредседник СНП Драган Ивановић.

У писму-одговору Кривокапић сугерише да се “датој проблематици” приступи са пуном савешћу и знањем о свим правним аспектима кадрирања у државној управи, те да имају на уму неопходност конкурсног начина реализације и процедуру пред Управом за кадрове.

“Сваки друг пут решавања био би континуитет веома лоше праксе одлазећег режима. Последње, и не мање важно, неопходно је да кандидат није корумпиран, да има референце и да ни на који начин није повезан са криминалним активностима”, наводи се у одговору Кривокапића, преноси РТЦГ.

Мандатар у писму подсећа и да би деловањем такве радне групе креирали “пул” кадрова које би имали на располагању као стручњаке који би допринели раду нове администрације.

У писму мандатар не крије да је незадовољан одлагањем седнице парламента за 2. децембар на којој ће бити говора о избору владе.

“Изражавам нарочиту забринутост тиме што је дошло до одлагања седнице парламента на којој треба установити прву демократску владу Црне Горе. Међутим, оно што забрињава јесте да је дописом остављена могућност поновног померања, за шта не желим да мислим да представља само неки покушај притиска, већ уз одређене инпуте и једну дозу неозбиљности у приступу. Надам се да новог одлагања седнице неће бити, јер би то било поигравање са стрпљењем грађана који су напокон дочекали жељену слободу”, наводи се у писму Кривокапића, чиме се показује да постоји “комуникацијски шум” између мандатара и парламентарне већине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала