На распуст од Светог Николе? Ученици у целој Србији зимски предах имаће у исто време

© AFP 2023 / JURE MAKOVECШкола
Школа - Sputnik Србија
Пратите нас
Зимски распуст за ђаке на целој територији Србије, највероватније ће почети 25. децембра, мада није искључена ни опција да ђачки одмор почне већ од Светог Николе, односно да последњи радни дан у првом полугодишту буде 18. децембар.

Ово су, како сазнају "Новости", варијанте о којима се размишља у оквиру борбе против вируса корона, али засада нема коначне одлуке.

Према важећем школском календару, ђаци у Војводини свакако треба да се распусте 23. децембра, уочи католичког Божића, а у клупе да се врате 18. јануара 2021. За ученике у Централној Србији распуст је планиран у два дела - први део одмора предвиђен је од 31. децембра до 8. јануара, после чега следи викенд, па би први радни дан био 11. јануар 2021. године. Други део у школски календар уписан је од 1. до 16. фебруара.

"Због епидемиолошке ситуације Кризни штаб ће предложити да сва деца истовремено буду на распусту, само је питање који датум ће бити изабран за почетак одмора. Такође, трајање од три недеље, колико је предвиђено за војвођанске ђаке могло би да буде продужено на четири. То не би било ништа ново, јер је претходне две године зимски распуст у фебруару био продужаван за по седмицу због сезонског грипа. Није чак искључена ни могућност да се деца одмарају све до краја јануара", кажу саговорници "Новости".

Коначна одлука зависиће и од ситуације у школама. Засада је стање под контролом, а број оболелих занемарљиво је мали у односу на укупан број наставника и деце. Ипак, одлучено је да од понедељка све школе, уместо једном седмично, податке о оболелим ђацима и просветарима школским управама достављају свакодневно. Ти подаци долазе у Министарство просвете које их доставља Кризном штабу.

Председник Синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић сматра да није проблем број заражених у школама, већ број оних који су у изолацији.

-"Заражавање није велико, али је изолација многобројна" каже Јасна Јанковић.

"Просветари или деца која су била у контакту с неким ко је инфициран вирусом морају у изолацију две недеље. Таквих просветних радника је доста и у многим школама нема ко да их мења, па је питање да ли систем може дуго издржати. То може бити један од разлога да деца оду на распуст доста раније него што је планирано" каже Јасна Јанковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала