Путин: На десетине земаља заинтересовано за заједничку производњу руских вакцина против короне

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
На десетине земаља већ је изразило жељу да успостави сарадњу везану за испоруке и заједничку производњу руских вакцина против вируса корона, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Уверени смо да становници свих земаља треба да имају слободан приступ вакцинацији“, рекао је Путин.

Током свог обраћања на пленарном заседању Источноазијског самита који се одржава у видео-формату, руски лидер је подсетио да су већ регистроване две руске вакцине, истакавши да се очекује и регистрација треће.

„Спремни смо да и даље испоручујемо партнерима руске тестове, реагенсе за дијагностиковање вируса корона, између осталог, и бесплатно. До сада је испоручено више од милион тестова у више од 40 земаља света“, поручио је Путин.

Председник Русије је такође предложио учесницима самита да усвоје заједничко саопштење о борби против вируса корона.

„Русија је изнела предлог да припреми заједничку изјаву посвећену питањима борбе против вируса корона, на одобрење лидерима држава-учесница Источноазијског самита“, рекао је руски лидер.

Путин је додао да је Русија отворена за даљи активни рад са другим земљама када је у питању борба против короне, као и да има шта да понуди у погледу научног, клиничког и производног искуства у борби против заразних болести.

Он је подсетио да је Русија још 2016. године изнела иницијативу за развој сарадње усмерену на борбу против заразних болести земаља Азијско-пацифичке сарадње, и да је њена реализација омогућила да се успостави координација између епидемиолошких одељења, размену искустава и информација, као и да се започне обука специјализованог кадра.

Како је рекао, захваљујући том програму покренут је и програм усавршавања за епидемиологе из земаља региона у центру у Владивостоку. Такође је, уз активно учешће Русије, у Бангкоку формиран центар војне медицине асоцијације држава југоисточне Азије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала