Компанија „Фајзер“ која Србији продаје вакцине прославила се — аферама

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаВакцинисање
Вакцинисање - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија која се „прославила“ аферама, амерички „Фајзер“, како сада стоје ствари, са наруџбинама ће бити победник у тржишној бици за вакцину против ковида 19. Умеће лобирања су опет показали, упркос „реповима“ које вуку из ранијих корупционашких афера, али и чињенице да њихова вакцина има озбиљну фалинку — мора бити насукана на лед.

Фајзерових“ афера су се ових дана посебно дотакли поједини медији у Хрватској, уз подсећање да је од те компаније која је својевремено поткупљивала хрватске лекаре, како би њени лекови ушли на листу завода за здравствено осигурање, Хрватска наручила 2,7 милиона доза вакцина против ковида.

„Фајзерове“ афере

Пренели су тако текст „Пословног дневника“ из септембра 2009. године, у коме се констатује да је „америчка фармацеутска компанија имала устаљену праксу превара, подмићивања и обмањивања“.

У њему се наводи да је „Фајзер“ морао да плати рекордних 2,3 милијарде долара одштете због обмањивања, подмићивања и прикривања нуспојава приликом узимања њихових лекова.

Истрага која је закључена признањима кривице двојице бивших „Фајзерових“ директора за продају, завршена је нагодбом. Оптужбе које су компанији стављене на терет због устаљене праксе превара односиле су се на пропагирање 13 лекова.

Компанији је на терет стављено и да је лекарима за промовисање њихових лекова плаћала летовања и обезбеђивала друге погодности.

© AP Photo / Achmad IbrahimКомпанија која се „прославила“ аферама, амерички „Фајзер“, ће, како сада стоје ствари са наруџбинама, бити победник у тржишној бици за вакцину против ковида 19.  
Компанија „Фајзер“ која Србији продаје вакцине прославила се — аферама - Sputnik Србија
Компанија која се „прославила“ аферама, амерички „Фајзер“, ће, како сада стоје ствари са наруџбинама, бити победник у тржишној бици за вакцину против ковида 19.  

„И док су у ’Фајзеру‘ преговарали о ранијим преварама и даље су кршили исте законе рекламирајући неке друге лекове“, навео је лист. Један од пет узбуњивача, који је добио отказ у „Фајзеру“, Џон Копчински изјавио је да се од њега очекивало да по сваку цену брани профит, чак и када је у питању било угрожавање људских живота.

Иако је наредних пет година пословање „Фајзера“ требало да буде надзирано, није прошло више од три године када су у тој компанији поново оптужени и опет су проблем решили парама.

И Србија била мета

у августу 2012. године хрватски „Јутарњи лист“ је писао да је амерички фармацеутски див „Фајзер“ пристао на нагодбу и плаћање 60 милиона долара казне због подмићивања лекара у неколико земаља, како би њихови лекови били стављени на листу завода за здравствено осигурање, међу којима је била и Хрватска. Цео случај који је почео још 2004. године, преузело је Државно тужилаштво.

У исто време, РТС је јавио да је америчка компанија „Фајзер“ десет година, од 1997. до 2007, подмићивала и лекаре и високопозициониране здравствене званичнике у Србији, Хрватској, Чешкој, Италији, Кини... и да су на мито дали милионе долара.

Пријаву против те фармацеутске компаније поднела је Комисија за хартије Сједињених Америчких Држава, а Републичко јавно тужилаштво Србије је тада најавило да ће испитати наводе америчких колега.

CC0 / Pixabay / „Фајзер" је морао да  платити рекордних 2,3 милијарде долара одштете због обмањивања, подмићивања и прикривања нуспојава приликом узимања њихових лекова.
Компанија „Фајзер“ која Србији продаје вакцине прославила се — аферама - Sputnik Србија
„Фајзер" је морао да  платити рекордних 2,3 милијарде долара одштете због обмањивања, подмићивања и прикривања нуспојава приликом узимања њихових лекова.

На питање могу ли ове афере „Фајзера“ да утиче на одлуку приликом одабира вакцине коју ће неко купити, саговорник Спутњика, имунолог др Радмило Петровић је јасан:

„Сигурно да могу да утичу. Међу тим великим компанијама постоји конкуренција ко ће пре доћи до вакцине, чија ће бити квалитетнија и ко ће већи профит остварити. Тако да је све могуће. Ту би требало да реагује Светска здравствена организација, да она направи неки ред, мада ја нисам сигуран да она има могућност да то уради. Ту ће бити великих проблема.“

„Фајзерова“ недовршена вакцина

Он притом напомиње да је, судећи према јавности доступним информацијама, за чување и транспорт „Фајзерове“ вакцине неопходна јако ниска температура од око минус 70 степени Целзијуса, што упућује на закључак да је реч о недовршеној вакцини.

„Вакцине са живим вирусом, а овде је очигледно реч о таквој, треба да буду осушене у вакууму, као што се ради са ММР вакцином против малих богиња, заушака и рубеола, која се испоручује у праху па се реконституише приликом самог давања. То би требало да буде и са овом вакцином, да би могла правилно да се употреби и да се не изгуби њена ефикасност“, објашњава наш саговорник, који је био у тиму лекара за борбу против епидемије вариоле вере 1972. године.

Он зато сматра да је велика предност руске вакцине против ковида 19 што ће за њен транспорт и чување бити довољна стандардна логистика транспорта медицинских средстава, уместо специјалних контејнера са сувим ледом, што је случај са „Бионтек-Фајзеровом“, вакцином.

Петровић каже да је та температура која се помиње за чување и транспорт америчко-немачке вакцине од минус 68 степени Целзијуса тешко остварива у нашим условима, јер би то значило да свака здравствена установа има могућност да је тако чува.

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаВелика предност руске вакцине против ковида 19 је што ће бити довољна стандардна логистика транспорта медицинских средстава, уместо специјалних контејнера са сувим ледом на минус 70 степени, што је случај са америчко-немачком вакцином.
Компанија „Фајзер“ која Србији продаје вакцине прославила се — аферама - Sputnik Србија
Велика предност руске вакцине против ковида 19 је што ће бити довољна стандардна логистика транспорта медицинских средстава, уместо специјалних контејнера са сувим ледом на минус 70 степени, што је случај са америчко-немачком вакцином.

„А њих има пуно код нас који би обављали вакцинацију. Имамо 170 општина и 170 домова здравља где се обично људи вакцинишу у тој општини. То значи да би требало да има 170 неких малих, приручних замрзивача који би чували вакцину на тој температури и да је непосредно пре апликације одмрзну, сваку појединачну дозу“, истиче он, оценивши да би то представљало и економски и практичан проблем.

Петровић напомиње да се код нас вакцине чувају на прописаној температури хладног ланца, односно у распону од плус два степена до плус осам степени Целзијуса. Руси, како напомиње, прописују да то буде на плус четири степена, плус, минус два степена, што је у суштини као код нас.

Оно што је ипак охрабрујуће, јесу изјаве са највиших места да ће вакцина коју год да Србија купи бити безбедна.

„Желимо да наши грађани добију сигурну, безбедну вакцину, а она се добија кроз проверу квалитета вакцине и безбедност вакцине у Агенцији за лекове и медицинска средства“, објаснио је државни секретар у Министарству здравља Борислав Векић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала