Британски угао: Ниједна земља не може тако брзо да модернизује војску као Русија

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе руске војске
Војне вежбе руске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
Ниједна земља на свету није у стању да обнови свој војни потенцијал тако брзо као Русија, пише британски лист „Економист“.

После распада СССР-а, руска војска је била у „жалосном стању“, али захваљујући значајном повећању војног буџета модернизовала је наоружање, наводи се у публикацији.

Лист пише, позивајући се на Лондонски међународни институт за стратешке студије, да је још 2007. године 97 процената опреме руског ваздухопловства било застарело „наслеђе“ СССР-а, чија је експлоатација започета пре више од 30 година. Сада је 71 проценат авиона модернизован.

Вишенаменски ловац пете генерације Су-57 - Sputnik Србија
Руска војска добија први серијски Су-57

Аутор чланка је такође скренуо пажњу на ресурсе усмерене на модернизацију високо прецизног оружја: комплексе „Искандер“, ракете „Калибр“ и „Х-101“. Новинар наводи и пример напада са бродова у Каспијском мору на циљеве у Сирији, што је некада било у домену научне фантастике, а сада је постало стварност.

Аутори сматрају да је руска војска постала мобилнија. Према њиховим проценама, Русија за два сата може да припреми пет хиљада падобранаца за пуну борбену готовост. Поред тога, велике војне вежбе као што је „Кавказ 2020“ одржавају војнике у доброј форми.

„Русија је заменила масовност за брзину“, рекао је шеф британске обавештајне службе Џим Хокенхал.
Лист је додатном предношћу назвао и акције које је руска војска имала у Сирији.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала