Хитна седница владе Србије у 13 ч: Једина тема борба против короне и доношење нових мера

© REUTERS / MARKO DJURICAМеђуградски аутобус полази са аутобуске станице у доба пандемије вируса корона
Међуградски аутобус полази са аутобуске станице у доба пандемије вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Ванредна седница Владе Србије биће одржана данас у 13 часова. Након тога јавности ће се обратити премијерка Ана Брнабић. План је да се донесе одлука о затварању кафића, ресторана, ноћних клубова, продавница, тржних центара, у периоду од 21 час до 05 ујутру.

Како сазнаје Блиц, главна тема су нове мере у борби против корона вируса, а разматраће се сви предлози који су усвојени на седници Кризног штаба за борбу против ковида-19 која је одржана прошлог четвртка.

Влада Србије би требало да разматра могућност скраћивања радног времена кафића и ноћних клубова, обавезно ношење маске и на отвореном, посебно у пешачким зонама, а није искључено и да се евентуално разговара о могућем продужетку јесењег мини распуста који се данас завршава.

План је да се донесе одлука о затварању свих објеката и то кафића, ресторана, ноћних клубова, продавница, тржних центара, у периоду од 21 час до 5 ујутру. Радиле би само апотеке и бензиске пумпе и то само на делу где се точи гориво. Највероватније је да ће ове мере бити и усвојене данас на седници, потврђено је Спутњику из Владе Србије.

Такође, додаје, ван времена забране радила би и достава хране.  

Током јучерашњег дана, својим иступима у јавности, наши угледни епидемиолози покушали су да изврше притисак како би се одлуке што пре донеле.

Потребне су две недеље ригорознијих мера како би се крива са бројем новозаражених заравнила, а ситуација стабилизовала“, истакао је др Кон.

Кафићи до 18.00, затварање ноћних клубова

Медицински део Кризног штаба је предложио скраћење рада кафића и других угоститељских објеката до 18.00, односно практично затварање рада ноћних клубова.

Ова одлука би била орочена на две недеље, те би се након тог времена поново анализирало стање, а разлог је што је утврђено да се велики број људи заразио управо на оваквим местима.

Обавезно ношење маске и на отвореном

Маске су обавезне у затвореним просторима, али је сада предложено да се ова обавеза прошири и на отворено, барем на пешачке зоне у којима циркулише велики број људи.

Упркос пре неколико дана усвојеном „корона закону“, остаје велики проблем колико би добро могла да се врши контрола ове мере.

Продужетак школског мини распуста

Др Предраг Кон је јавно предложио продужетак јесењег мини-распуста за школарце који је у току, али он није наишао на подршку чак ни међу свим његовим колегама.

Ипак, да се од ове опције није потпуно одустало потврдио је током јучерашњег дана и др Срђа Јанковић, а како је дошло до значајнијег ширења короне међу школском децом, те експлозије ковида у целој земљи, није искључено да овај предлог буде поновно разматран по хитном налогу.

У супротном, ђаци ће се сутра вратити у школске клупе.

Закључавање или полицијски час

Без обзира на скоро 4.000 заражених за 24 часа, од „закључавања“, односно полицијског часа, за сада нема ништа.

„То је споменуо једном приликом председник Вучић, али на Кризном штабу никад о томе нисмо причали“, тврди др Предраг Кон.

И др Срђа Јанковић сматра да је „закључавање опција, али далека“.

„То није део садашњег процеса и одлучивања“, рекао је др Јанковић.

Примена нових правила, уколико их данас усвоји Влада Србије, креће од уторка 17. новембра.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала