Музика из филмова и ТВ реклама — Какве нам је „Сцене“ приредила Ана Ћурчин

© ФотоАна Ћурчин
Ана Ћурчин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На првом албуму примењене музике „Сцене“ београдска музичарка Ана Ћурчин представља нам музику коју је компоновала за позориште, филм, видео-игре и рекламе.

Када је на нашу музичку сцену Ана Ћурчин крочила, са собом је донела звук својих светова у којима се налазе и земље у којима је живела и људи са којима се дружила и осећања која су је покретала. Овога пута, та иста Ана показује нам своју Б страну и пушта нас да уђемо у њено стваралаштво примењене музике. Нови албум „Сцене“ представља избор песама које је ова талентована музичарка компоновала за позориште, филмове, па чак и видео-игре.

„Та идеја је настала током прошле године. Ова година, оваква каква јесте, омогућила је нама музичарима да више времена проведемо у студију“, каже за Спутњик кантауторка Ана Ћурчин.

„Извукла сам пројекте на којима сам радила од 2014. године. Први радови су са представе Олге Димитријевић ’Црвена љубав‘ у Битеф театру. Ту је музика за рекламе, филмове, чак видео-игрицу која се зове ’Golf club: Waselend‘ — један сјајан пројекат.“

© Фото : Рад Ене ЈевтићНасловна страна албума "Сцене", акварел Ене Јевтић
Музика из филмова и ТВ реклама — Какве нам је „Сцене“ приредила Ана Ћурчин - Sputnik Србија
Насловна страна албума "Сцене", акварел Ене Јевтић

Један на један са причама других

На свом терену — са својим мислима и музиком, Ана неприкосновено влада домаћом музичком сценом. У позоришту или на филму, она се сусреће са новим изазовима — како испевати туђу причу.

„Оно што ме покрене, јесте текст са којим се нађем један на један, било да је у питању представа, филм или било који други наратив“, открива славна музичарка.

Текст, односно прича, покреће је и када прави своје песме. У сусрету са другим причама главни изазов проналази у томе да разуме туђу емоцију, туђи наратив и пружи му своју музичку интерпретацију, други живот у музици.

„Од пројекта до пројекта зависи каква ће та музика бити. Некад уметници са којима сарађујем стварају у естетици која је мени блиска, а некад је то сасвим другачије — као што је на пример клавирска музика. Радећи и пројекте са клавирском музиком, препознала сам да ми тај звук веома прија, да се лепо осећам док стварам и свирам. Допада ми се да одем у друге естетике, у друге жанрове, а основа за све ипак је текст“, тврди Ана Ћурчин.

Од традиционалних српских песама до клавирске музике

На овом албуму Ана Ћурчин пева на енглеском, али и на српском, руском и шпанском. Она свира и гитару и клавир, комбинује жанрове, осећања, меша модеран звук са традиционалном музиком и оно што је далеко представља нам као познато, блиско.

„Примењена музика нам дозвољава да се играмо за жанровима, да креирамо атмосфере које су нам блиске. Заправо, никад не размишљам много о жанру када правим било какву музику. Мој одговор раније на питање зашто ти жанрови — па узела сам акустичну гитару и то се десило. Тако и са примењеном музиком — тражећи атмосферу или запловим у тај жанр или одем у нешто друго. Волим и да радим са другим продуцентима и онда они одвуку музику на неку другу страну“, прича Ана Ћурчин.

© Фото : Данило МијатовићАна Ћурчин
Музика из филмова и ТВ реклама — Какве нам је „Сцене“ приредила Ана Ћурчин - Sputnik Србија
Ана Ћурчин

На албуму „Сцене“ Ана нам представља две интерпретације традиционалних српских песама,„Ластавице, ласто“ коју је музичарка извела у сарадњи са АнсамбломКоло“ и песма „Ој, Савице“ компонована за документарни филм Ивана Јовића „Завештање“. Осим тога, само на bandcamp издању могу се наћи два демо снимка „Црвени лак“ и „Нисам ни метар од тебе“ из представе „Црвени октобар“ као бонус песме.

Први и последњи концерт у овој години

Ана Ћурчин је са бендом наступала у Дому омладине пре скоро тачно годину дана и представила албум „Differences“, а план је био да одрже бројне промотивне концерте у земљи и региону.

После скоро годину дана „Ana & The Changesу петак, 20. новембра наступиће у Великој сали Дома омладине, а специјална гошћа биће флаутисткиња Милена Јанчурић, са којом је Ана Ћурчин сарађивала на компоновању песме за компилацију „Клавирско небо“.

„Дом омладине је за мене значајна институција, значајна бина јер су се ту десили први велики концерти. Важно ми је што је Велика сала и што ће на прави начин моћи да се поштују мере безбедности због вируса. То је седећа сала, биће дупло него више смањени капацитети. То наглашавам зато што сматрам да морамо да имамо неки садржај, важно је да се не угаси све када је реч о култури, позоришту, биоскопима, али је важно и да се чувамо и пронађемо начин како можемо неке ствари да реализујемо“, истиче уметница.

Пре месец дана, Ана је објавила и албум „Differences live“ са прошлогодишњег концерта у Американи, на којем је бенд изненадио публику новим нумерама и другачијим аранжманима старих песама. И ове године очекујемо изненађење — сцене које само „Ana & The Changes“ знају да приреде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала