НАТО о вежби у Пљевљима: Спремни сте за наше мисије

© AP Photo / Risto Bozovic / Контрахибридни тим нема за циљ само Црну Гору...
Контрахибридни тим нема за циљ само Црну Гору... - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
НАТО оцењивачи, посматрачи и чланови оцењивачког тима су процењивали прошле седмице у оквиру вежбе „Одлучан одговор“ декларисане снаге Војске Црне Горе, које ће бити ангажоване у НАТО снагама за брзо реаговање (НРФ), пише Побједа.

Из Врховне команде савезничких снага за Европу саопштено је да су црногорски војници, након тестирања, спремни за мисију НАТО-а.

„Декларисане јединице Војске Црне Горе оцењиване су у складу са НАТО системом тестирања (CREVAL), а НАТО оцењивачи, посматрачи и чланови националног оцењивачког тима обучени су за припрему, валидацију и спровођење борбене готовости у борбеним јединицама и штабовима“, саопштено је Побједи из Шејпа, преноси Ин4с.

Из Врховне команде НАТО-а казали су и да су након евалуације црногорске јединице које су тестиране спремне за учешће у НРФ 2021.

Црна Гора ће, сходно ранијој одлуци Парламента, упутити до 30 припадника Војске у састав снага Северноатлантског савеза за брзо реаговање (НАТО Response Force – НРФ).

НРФ су високо спремне и технолошки напредне мултинационалне снаге састављене од копнених, поморских, ваздухопловних и снага за специјалне операције, које Савез може распоредити брзо и где је то потребно.

„Поред своје оперативне улоге, НРФ се може користити за већу сарадњу у образовању и обуци, унапређење вежи и бољу употребу технологије“, каже се у образложењу Одлуке о учешћу црногорских војника у мисији.

„У случају да НАЦ донесе одлуку о распоређивању, односно ангажовању НРФ снага, припадници ВЦГ ће, у складу са Одлуком, учествовати у спровођењу активности у саставу снага Сјеверноатлантског савеза за брзо реаговање“, каже се у образложењу.

Подсјетимо, војна вјежба је одржана на полигону „Жидовићи“ у Пљевљима, где је учешће узело 140 припадника Војске Црне Горе

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала