Неурохирург одбио милионску понуду и одлучио да остане у Србији

CC BY 2.0 / JIM BRYANT / Flickr / Хирурзи током операције
Хирурзи током операције - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Неурохирург Клиничког центра Србије доктор Андрија Савић одбио је понуде које су достизале и 15.000 долара месечне плате да би новим послодавцима ставио на располагање своје стечено знање и искуство. Могао је да бира државу, престижне клинике и само изговори цифру. Али све је одбио.

„Тачно је да сам имао понуде из Немачке, а последња веома озбиљна била је пре непуну годину у Новом Саду где су дошли агенти водећих установа из Саудијске Арабије. Неопходни су им били неурохирурзи због дешавања на Блиском истоку. Понуда се базирала на заиста великом новцу. Али нисам могао да прихватим. Нисам могао, пре свега, због себе самог, због породице, због мог народа коме су преко потребни лекари и због наше државе Србије. Не своди се живот само на материјалне ствари и неће ме никакав новац испунити ако смо изнутра празни, ако немамо тај унутрашњи мир. Новац ми никада није био на првом месту већ породица, пријатељи и моја земља“, рекао је Савић.

Наш стручњак је до сада обавио на хиљаде веома сложених хируршких захвата на отвореном мозгу, кичми и периферном нервном систему. Шестог октобра први пут у историји српске хирургије стигао је документ Европске асоцијације неурохирурга која је наградила Савића великим признањем за оперативни захват „трансфер нерава“.

То је специјална метода која омогућава особама са инвалидитетом да поново покрену одузете делове тела.

„То је један део моје докторске дисертације који сам приказао на Европском конгресу неурохирурга. Уз минималну технолошку подршку, али помоћу вештине и знања. Захват се ради кад су спинални нерви ишчупани из кичмене мождине где смо успели да премостимо оштећене нерве и захваљујући чему су многи успели да поново изгубљеном шаком помилују децу по коси или стисну руку пријатељу. У томе смо јединствени у свету и ту је велика шанса српске хирургије“, наводи Савић за Рину.

Наглашава да признање не припада само њему већ и држави и свим његовим колегама и учитељима.

„Морам да поменем те сјајне хирурге и моје учитеље као што су др Лукас Расулић, др Мирослав Самарџић, др Дана Грујичић, др Милоје Јоксимовић, др Топлица Милојевић и др Владимир Башчаревић. То су људи који су несебично делили знање са својим колегама и ја сам им заувек захвалан“, поручио је Савић.

Доктор Андрија Савић је иначе пореклом из села Добраче код Ариља. Завршио је факултет у Београду, а затим шест година волонтирао док није добио посао и завршио специјализацију.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала