Није касно за суђење лидерима ОВК, слично је било и за нацистичке стражаре и Црвене Кмере

© AP Photo / Visar KryeziuЕулекс полиција на Косову
Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бивши тужилац Еулекса Клинт Вилијамсон, који је истраживао злочине на Косову и трговину органима, за албанску телевизију ОРА изјавио је да је читајући оптужницу против лидера ОВК, видео да она садржи информације сличне онима за које је мислио да ће их докази показати у време када је дао почетну изјаву, о истражним налазима из истраге 2014. године.

Како преноси Репортери, он је истакао да је то потврда рада кад је био главни тужилац истражне радне групе. Он је ипак поручио да је важно рећи да се у овом тренутку оптужбе морају доказати на суду и да ће оптужени имати прилику да изнесу своју одбрану.

"Само ће у случају да постоји пресуда, оптужени бити проглашени кривима", каже Вилијамсон, преноси Косово онлајн.

Могуће је пронаћи доказе

На питање да ли је прекасно за ово суђење, јер су већ прошле 22 године од времена рата, Вилијамсон је нагласио да је дуго требало да се дође до ове тачке на којој смо сада и да зато нико није срећан.

"Али често смо виђали случајеве који укључују оптужбе за ратне злочине којима су потребне године и године да би се предмети судили. ж

То смо видели код неких проблема, попут стражара нацистичких кампова који су завршили у емиграцији у Сједињеним Државама или другим европским земљама. Ове особе нису процесуиране деценијама након почињених злочина. За Црвене Кмере у Камбоџи поступак је започео више од 30 година након почињених злочина.

Нажалост, природи ових врста злочина треба време за истраживање, а често приступ доказима пре свега зависи о политичкој вољи да се крене напред", објашњава Вилијамсон.

Он је потврдио да је могуће истражити и пронаћи доказе о ратним злочинима и злочинима против човечности након што су прошле две деценије од рата.

"Наравно да је могуће. Већина доказа долази из изјава очевидаца, али ти докази морају бити у могућности да их обраде. Потребни су додатни докази. Понекад долазе у облику докумената, некад потичу из видео-снимака или из отварања масовних гробница. Много је врста доказа који се могу наћи након 10-20-30 година. То није немогуће учинити, али с временом све теже", каже тужилац Вилијамсон.

На питање могу ли се оптужбе ослањати само на сведоке, Вилијамсон је рекао да ће се ови наводи заснивати ​​првенствено на прикупљеним доказима.

"Као што сам рекао, тужиоци неће само узети исказ сведока и подићи оптужбе на тај начин. Дефинитивно постоји потреба за сарадњом која може доћи у облику неких других сведока који говоре о ономе што су видели, па се види да ли се њихове приче подударају. Други начин је укључивање документованих доказа који садрже наредбе издате у том периоду. Постоји неколико врста прикупљених доказа који се могу користити за доказивање онога што говори очевидац. Тешко да се оптужбе заснивају искључиво на сведочењу једног сведока", поручио је Вилијамсон.

Он је истакао да је важно погледати који други докази подржавају изведене доказе. Ако је сведок сведочио непосредно након инцидента, тај је доказ можда прибавио НАТО војник или службеник за људска права који је прикупљао доказе. Ако се пронађу други елементи који поткрепљују сведочење, оно постаје веродостојније.

Докази за "Жуту кућу"

Вилијамсон каже да ће судије саслушати доказе и процениће ће да ли су веродостојни, на крају ће одлучити хоће ли веровати сведоку или не.

Он је за албанску телевизију такође говорио и о чувеној "Жутој кући", и поручио да ће тужилац током суђења изнети прикупљене доказе. Рекао је да је био у Албанији током истраге због ових оптужби, али никада није био у "Жутој кући".

Према Вилијамсону, власти у Албанији и на Косову су сарађивале, истовремено је истакао да је избегавао контакте с бившим председником, тада бившим косовским премијером Хашимом Тачијем.

"Тешко ми је говорити о било каквим конкретним доказима који би могли ометати вођење суђења, јер је ово ствар која се разматра. Све што је везано за доказе прикупљене током истраге случаја током суђења ће испричати тужилац и као што сам рекао, непримерено је да коментаришем", нагласио је Вилијамсон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала