Руски Версај – саграђен само од дрвета /фото, видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЛетња резиденција у Кускову спадала је међу највеће и најпрефињеније амбијенте са дворцем и уређеним парком
Летња резиденција у Кускову спадала је међу највеће и најпрефињеније амбијенте са дворцем и уређеним парком - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 300 година Кусково је важило за најлепше племићко имање, због чега је у то доба названо и „московским Версајом“. Припадало грофовској породици Шереметјевих, све до 1917. године када је национализовано.

Са дворцем, мноштвом павиљона, каменом црквом Спаса Свемилостивог и уређеним парком, служило је као летња резиденција ове бојарске породице.

Кусково је још од 16. века припадало породици Шереметјевих, али је изглед архитектонског комплекса већим делом настао у 18. веку. Овде су се одржавали балови и свечани пријеми на које су долазили руски цареви и царице, краљеви страних земаља и руска аристрократија.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићУнутрашњост једне од свечаних сала комплекса у Кускову
Руски Версај – саграђен само од дрвета /фото, видео/ - Sputnik Србија
Унутрашњост једне од свечаних сала комплекса у Кускову
Два пута седмично – четвртком и недељом – капије су биле отворене и за све посетиоце, па се овде окупљало и до 30.000 људи. Организоване су разне врсте забава, као и концерти и позоришне представе под ведрим небом. Позориште Шереметјевих било је чувено у целом руском царству, а позоришну трупу чинило је око 200 кметова. На репертоару је било 100 остварења: опере италијанских, руских и француских аутора; балети, комедије, лирске трагедије.

У то време имање се простирало на 230 хектара, док данас заузима око 32 хектара.

„Ово имање је јединствено за данашњу Москву због чињенице да је дворац Кусково изграђен у потпуности од дрвета. То је данас необично чути, иако је у 18. веку то била традиција. Петар Први, градећи Петербург, наредио је да се све камење и цигле однесу у нови град који сe тек зидао. Због тога је већина руских градова у 18. веку била саграђена од дрвета. Тако је било све до 19. века, када је током Отаџбинског рата 1812. године, током француске инвазије, Москва изгорела, а затим су почели да је обнављају и граде у камену“, каже Ксенија Немова, шефица Одељења за научно-образовни рад и музејске програме Музеја „Кусково“.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЈедан од најегзотичнијих украса овог дворца је павиљон „Грот“ (вештачка пећина) у стилу барока.
Руски Версај – саграђен само од дрвета /фото, видео/ - Sputnik Србија
Један од најегзотичнијих украса овог дворца је павиљон „Грот“ (вештачка пећина) у стилу барока.

Породица Шереметјевих била је једна од најистакнутијих и најбогатијих у Русији – поседовали су више раскошних имања у Москви и Санкт Петергургу, а били су и у сродству са царском породицом. Шереметјеви су били познати као државници, градитељи храмова, покровитељи уметности и добротвори.

Први власник имања у Кускову био је истакнути војсковођа и државник, савременик Петра Великог - Борис Шереметјев. Он је један од првих руских фелдмаршала и први у Русији који је добио грофовску титулу, 1706. године.

Имање је касније наследио његов син гроф Петар Шереметјев, који је и заслужан за изградњу и уређење летње резиденције у Кускову, која је типичан пример раног руског класицизма.. 

И руски цареви и царице су волеле ово имање. Најчешће од свих овде је долазила царица Катарина Друга, која је чак осам пута посетила Кусково, укључујући и посету уочи крунисања у Кремљу.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЦрква у комплексу у Кускову
Руски Версај – саграђен само од дрвета /фото, видео/ - Sputnik Србија
Црква у комплексу у Кускову
Последњи власник имања био је Сергеј Шереметјев, који је за време Октобарске револуције, у последњим данима свог живота, донео врло тешку одлуку - све своје поседе у Москви и Санкт Петербургу „добровољно“ је предао новим совјетским властима, уз једини услов да остану нетакнути и да се претворе у музеје. Захваљујући томе, музеј је до данас очуван.

Новинарка Спутњика Oливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала