Ген који би могао да доведе до нових сазнања о еволуцији назван по Србину /видео/

© AP Photo / Michael PerezГрег Поповић
Грег Поповић - Sputnik Србија
Пратите нас
Новооткривени ген који би могао да доведе научнике до нових сазнања о еволуцији назван је по једном Србину, Грегу Поповићу, америчком кошаркашком тренеру. Славном кошаркашу чији је отац Србин, почаст су одали научници са Калифорнијског државног универзитета у Сакраменту и Универзитета Харвард.

Научници са Универзитета Харвард проучавали су гене који утичу на развој дела цвета који лучи нектар (spur на енглеском), док је Поповић легенда Сан Антонио Спарса (такође spurs као и део цвета). Они су идентификовали ген који омогућава развој овог дела, који немају сви цветови.

Идентификовање тог гена могло би да укаже и како функционишу механизми еволуције при формирању нових органа, односно како неки организам дође до степена у ком се развијају нови органи.

Отац са бебом - Sputnik Србија
На кога деца више личе, маму или тату – чији су гени „јачи“

Није само енглески назив његовог тима био разлог због ког је ген назван по Грегу Поповићу, наводе научници, већ и тај што је ген „као тренер који одлучује када и ко игра на терену“. Будући да је Поповић синоним за тренера у Америци, то је био још један разлог да ген понесе његово име.

„Одлучили смо се за то име јер ген има регулаторну улогу у развоју, слично као што тренер контролише развој свог тима“, казала је Еванђелина Балерини, вођа истраживања и професор биологије на Калифорнија универзитету, преноси „Сајенс дејли“. Она додаје да не навија за Поповићев Сан Антонио, већ за Голден стејт, али да поштује његов рад.

Ген који је добио назив по Грегу Поповићу контролише развој једне врсте шупље цеви која се појављује на цвету. Многи цветови их имају, али се догађа да неки њихови веома блиски „рођаци“ немају. Због тога је механизам развоја веома важан научницима, како би проучавали шта одлучује да неки организам добије неки орган или да има одређени облик и карактеристике.

Новоидентификовани ген контролише друге гене код једне врсте кандилице, биљке из породице љутића, да формирају шупљу цев која лучи нектар.

Грег Попович је амерички кошаркашки тренер српског порекла, чији је отац Србин, а мајка Хрватица, и најпознатији је као тренер Сан Антонио Спарса. Преузео је Спарсе 1996. године, и он је кошаркашки тренер са најдужим стажом од активних кошаркашких тренера у НБА. Био је и селектор америчког националног кошаркашког тима.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала