Јуриј Гагарин: Обичан момак из народа који је повео човечанство ка звездама

© AP Photo / Dmitri LovetskyЗалазак Сунца изнад споменика совјетском космонауту Јурију Гагарину на космодрому "Бајконур" у Казахстану
Залазак Сунца изнад споменика совјетском космонауту Јурију Гагарину на космодрому Бајконур у Казахстану - Sputnik Србија
Пратите нас
Један сасвим обичан момак, син радника из малог места у средишту Русије, пре шест деценија повео је човечанство ка звездама. Увек насмејано лице Јурија Гагарина, човека који се први винуо у Земљину орбиту и сусрео с тајновитим космосом и данас је симбол храбрости, истрајности, вере у науку, у своју државу и народ, али и у целокупно човечанство.

Издавачка кућа „Лагуна“ објавила је недавно Гагаринову биографију, која носи симболични наслов „Пут до звезда“. Пред читаоцима је дирљиво Гагариново сведочанство о детињству обележеном ратом, младости посвећеној стицању најразноврснијих знања и вештина, препуној одрицања, али и вере у сопствене снове, као и о блиставом уласку у историју цивилизације.

Исповест космонаута и аутентична слика совјетског друштва

Приповедање Јурија Гагарина о свом животу привући ће, пре свега, оне читаоце који су радознали и жељни да завире у свест човека који је доживео непосредни сусрет с космосом. Књига ће им, међутим, донети и једну аутентичну слику послератног совјетског друштва, чији су житељи веровали у бољу сутрашњицу.

„Књига је написана и објављена 1962. године, непосредно након лета који се десио 12. априла 1961. године. У том смислу она заиста доноси једну слику тог времена и тог друштва које, када се чита из данашње перспективе, делује далеко, пре свега због вредности каквих данас више нема“, каже у разговору за Спутњик уредница издања Јасмина Радојичић.

Раднички син који се винуо ка звездама

Гагарин аутобиографију отпочиње реченицом:

„Породица у којој сам се родио је сасвим обична породица, ни по чему различита од милиона других радничких породица у нашој социјалистичкој домовини. Моји родитељи су обични Руси, којима је велика Октобарска социјалистичка револуција, као и читавом нашем народу, отворила широк и прав пут у животу.“

„У то време Совјетски Савез је класи радника обезбедио услове који су до тада били незамисливи. У том смислу Јуриј Гагарин јесте отелотворење идеје да се син обичног радника, уколико је довољно посвећен и упоран, може дословно винути у звезде. Живео је у друштву које му је то омогућило, што је данас готово немогуће, јер уколико немате одређене класне привилегије, тешко да можете рачунати на помоћ државе каква је постојала у СССР-у“, напомиње наша саговорница.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаКосмонаути Валериј Биковски, Валентина Терешкова и Јуриј Гагарин
Јуриј Гагарин: Обичан момак из народа који је повео човечанство ка звездама - Sputnik Србија
Космонаути Валериј Биковски, Валентина Терешкова и Јуриј Гагарин

Гагаринова искрена и крајње добронамерна вера у комунизам и социјализам испуњава готово сваку страницу књиге. Важан ауторитет у његовом животу био је Владимир Иљич Лењин, на ког се често позива и ког често цитира, величајући совјетски друштвени поредак и себе као део тог система.

„Гагарин је веровао у своје снове. Та вера, оптимизам и полетност су га винули у звезде. Ипак, томе су допринели и конкретни материјални услови који су омогућавали напредак људима попут њега“, наглашава наша саговорница.

Војник с душом

Многим читаоцима можда неће бити блиска личност човека који је у бити био војник, врло дисциплинован, усредсређен на обавезе, задатке и циљеве, али их Гагаринова непосредност и искреност неће оставити равнодушним.

Странице његове аутобиографије одишу радошћу живљења, оданошћу пријатељима, љубављу према породици, као и огромном вером у друштвени систем, државу и читав совјетски народ.

© Sputnik /  / Уђи у базу фотографијаЈуриј Гагарин
Јуриј Гагарин: Обичан момак из народа који је повео човечанство ка звездама - Sputnik Србија
Јуриј Гагарин

Чак и када се сећа тешких ратних година и бројних непријатних и трагичних догађаја из тог времена, Гагарин је све време усредсређен на срећан исход, на радост због победе над фашизмом, на време које долази након рата.

„Јуриј јесте био војник, а то се види и у његовом лаконском стилу писања. Књига је била намењена широким народним масама, писана је тако да буде разумљива свима. Присутни су све време у књизи и његов оптимизам и полет, односно његова личност која је представљала отелотворење совјетске идеје“, напомиње Јасмина Радојичић.

Зар вам ја личим на натчовека?

Узбудљиви период припрема за лет у космос и коначно остварење свог сна, које је заувек уписано у историју, Гагарин је описао с много емоција. Ипак, тај невероватно храбар, истрајан и одважан човек ниједног јединог тренутка није надмен.

„Животно искуство показује да свемир неће освајати никакви ’супермени‘, већ најобичнији људи. Уосталом, градитељи совјетских свемирских летелица, као и моји другови космонаути, сви они су обични људи, представници наше радничке класе, наше интелигенције. Пре само неколико година ја сам радио као ливац, а сада сам постао пилот-космонаут. Погледајте ме: Зар вам ја личим на натчовека?“, пише Гагарин у аутобиографији.

Гагарин је, како наводи Јасмина Радојичић, сматрао да је део колектива.

„Надменост која је везана, ипак, за јаку индивидуалност, или индивидуалистички поглед на свет, у књизи је спутана. Гагарин се, заправо, све време обраћа колективу, из позиције некога ко је на потпуно истом нивоу са целим народом“, напомиње Јасмина Радојичић.

© SputnikЈуриј Гагарин
Јуриј Гагарин: Обичан момак из народа који је повео човечанство ка звездама - Sputnik Србија
Јуриј Гагарин
Космонаут који је волео књижевност

Јуриј Гагарин је владао теоријским знањима из физике, механике, космонаутике и других сродних области. Владао је и бројним занатима, практичним вештинама и био у одличној физичкој кондицији.

Исповест првог човека у космосу, истовремено, потврђује и његову припадност једној великој култури, у којој је потпуно природно да један војни пилот, а потом и космонаут, посвећено чита руске класике, да говори о „Кавкаском заробљенику“ Лава Толстоја, о делима Пушкина и Гогоља, незаборавним тренуцима проведеним у Санкт Петербургу, Москви и њиховим величанственим музејима.

Књижевност и уметност су били духовна надоградња за човека који се дивио науци и техници и дометима армије инжењера, физичара и других стручњака који су преданим радом допринели остварењу сна — од изградње и слања у свемир првог вештачког сателита до одласка човека у космос.

Мисао која га је водила ка путу ка звездама, била је реченица пионира космонаутике Константина Циолковског:

„Људски род неће вечно остати на Земљи, већ ће у потрази за светлошћу и пространством прво бојажљиво доспети ван атмосфере, а затим ће освојити сав простор Сунчевог система.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала