Нуклеарни ледоломац „Арктик“ кренуо на прво путовање Северним морским путем

© Sputnik / Майстерман / Уђи у базу фотографијаАтомски ледоломац "Арктика" утире пут броду кроз Северни ледени океан преко Северног морског пута
Атомски ледоломац Арктика утире пут броду кроз Северни ледени океан преко Северног морског пута - Sputnik Србија
Пратите нас
Најснажнији руски нуклеарни ледоломац „Арктик“ кренуо је на своје прво путовање Северним морским путем, које ће трајати три недеље, саопштила је прес-служба компаније „Атомфлот“.
„Водећи универзални нуклеарни ледоломац 'Арктик' је 14. новембра напустио луку Мурманск и кренуо ка Карском мору на своје прво путовање. До средине децембра нуклеарни ледоломац ће се налазити у водама Северног морског пута", наводи се у саопштењу.

„На Арктику је у току активан процес стварања леда. Сада имамо прилику да се пробијемо и то је нормалан процес након пуштања у рад било ког пловила", рекао је први заменик генералног директора „Атомфлота“ Леонид Ирлица.

По завршетку путовања, нуклеарни ледоломац „Арктик“ ће ући у луку Мурманск ради допуњавања залиха, а крајем децембра ће се вратити у воде Северног морског пута. Ледоломац ће зиму и пролеће провести на Арктику.

Руски ледоломац на Арктику - Sputnik Србија
Нови руски нуклеарни ледоломац стигао до Северног пола

Водећи универзални нуклеарни ледоломац „Арктик“ пројекта 22220 ушао је у националну флоту нуклеарних ледоломаца 21. октобра ове године.

Нуклеарни ледоломци пројекта 22220 највећи су и најмоћнији на свету. Они су потребни да би се осигурало руско вођство на Арктику, моћи ће да воде караване бродова, пробијајући се кроз лед дебљине до три метра.

Ледоломци пројекта 22220 обезбедиће навођење пловила са угљоводоницима са поља полуострва Јамал и Гидан и из Карског мора на тржишта земаља азијско-пацифичког региона. Укупно је планирано да се у Русији до 2035. године изгради пет бродова на нуклеарни погон.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала