Пашињан објаснио шта ће му војска у Јеревану

Пратите нас
Јерменски премијер Никол Пашињан позвао је путем фејсбука војнике са прве линије фронта у Карабаху да дођу у Јереван и „коначно реше проблем са уцвељеним демонстрантима“. Ова објава изазвала је велику прашину у јавности, тако да је председник владе морао да је објасни.

Премијер је нагласио да војници са прве линије фронта желе са њим састанак и „у томе нема ништа лоше“.

„То значи да ће коначно престати разговори о увлачењу војно-политичког руководства у завере. Ко зна одговоре на ово питање, ако не војници", додао је он на конференцији за новинаре.

Додао је да се борци из Карабаха враћају без оружја. Он је рекао да су власти против насиља и желе да чују да је и опозиција истог мишљења.

Демонстрације у Јеревану - Sputnik Србија
Пашињан позвао војнике из Карабаха у Јереван да реше питање „уцвељених“ демонстраната

Подсетимо, Пашињан је написао на фејсбуку да он има подршку војске са прве линије фронта и да „чека момке у Јеревану“ да „коначно реше проблем са демонстрантима који цвиле под зидинама“.

Јерменски омбудсман Арман Татојан изјавио је да је ова изјава изузетно опасна и да се може сматрати позивом на грађанске сукобе и одмазде против опозиције. Шеф кабинета потпредседника владе Вараг Сисерјан поднео је оставку у знак протеста, као и неки парламентарци. 

У Јеревану већ неколико дана трају протести опозиције. Демонстранти траже оставку Пашињана, јер је потписао споразум о прекиду сукоба у Нагорно-Карабаху.  

 

Споразум о Карабаху

Подсетимо, лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 9. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.  

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала