Политички земљотрес у Сарајеву и Бањалуци: Два симболична преокрета

© AP Photo / Amel Emric Бројање гласова на изборима у БиХ
 Бројање гласова на изборима у БиХ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На локалним изборима у БиХ није се очекивало превише узбуђења, а десило се неколико крупних изненађења. Додикова СНСД је изгубила је градоначелника Бањалуке, а Бакиров СДА – Сарајева. Какве ће бити последице та два симболична преокрета у два водећа града за Бошњаке и Србе.

Аналитичари напомињу да је сада најважније видети како ће функционисати кохабитација између градоначелника Бањалуке из редова опозиције и скупштине града у којој већину има Додиков Савез независних социјалдемократа.

У Бањалуци постоји огромна разлика у гласовима које је освојила коалиција окупљена око СНСД-а и бившег градоначелника Игора Радојчића, док је Радојчић за градоначелника освојио мање гласова од свог противкандидата Драшка Станивуковића из опозиционе коалиције, напомиње политиколог Војислав Савић.

Изненађење у Сарајеву и Бањалуци

Према његовим речима, то може да буде назнака да поједине странке нису поштовале коалициони споразум са СНСД-ом. Тако је било и 2018, на општим изборима у БиХ, када је актуелна председница РС Жељка Цвијановић добила мање гласова од опозиционог кандидата Вукоте Говедарице, констатује Савић.

„То је био тренд који се могао наслутити. Иако, морам признати да нико није очекивао овакав исход, па чак, према мојим сазнањима ни у редовима опозиције није било људи који су очекивали овакав резултат“, напомиње Савић.

Кључ формирања градских тела у Бањалуци држи скупштина, а на новоизабраном градоначелнику Драшку Станивуковићу је да покаже иницијативу и зрелост, додаје Савић.

„Он до сада није имао искуства на извршним функцијама. Био је одборник, па посланик и ово је прва извршна функција на коју је изабран. Видећемо како ће схватити своју улогу, али надлежности су веома подељене и све стратешке ствари мора да одобри и усвоји Скупштина града. Биће врло интересантно видети како ће се то одвијати у наредном периоду. Мада, на основу таласа који се догодио и у Бањалуци и у Бијељини, тешко је давати прогнозе. Показало се да трендови знају да заварају“, објашњава Савић. 

А да трендови умеју да заварају, према речима нашег саговорника показује чињеница да су сви очекивали најдосаднији изборни дан у БиХ, како је деловало док резултати нису почели да пристижу.

Станивуковић водио ријалити кампању

Према мишљењу политиколога Срђана Перишића, грађани Бањалуке, али и Бијељине, другог града по величини у РС, нису гласали за било кога, већ против, желећи да казне Додиков СНСД. Било ко да је у Бањалуци био противкандидат кандидату коалиције окупљене око СНСД-а, победио би, тврди Перишић.

Наш саговорник напомиње да су на локалним изборима друштвене мреже одиграле значајну улогу – млађи гласачи гласали су буквално преко њих, а Станивуковић је био веома присутан на њима његова кампања је била ријалити кампања.

„Он је на ријалити начин, што је карактеристика данашњих медија, искористио друштвене мреже. То је друга карактеристика ових избора. Утицај друштвених мрежа може бити позитиван, али може бити и негативан. У овом случају, рекао бих да је негативан јер особа која нема искуство долази на чело највећег града у Републици Српској“, констатује Перишић.

Ипак, наглашава он, Додикова коалиција, без обзира на губитак Бањалуке и Бијељине, остварила је добар резултат на локалним изборима, освојивши преко тридесет одсто гласова, што је више него 2018.

Губитак Бањалуке више је симболички ударац, него што ће имати превагу у функционисању власти на нивоу РС, сматра Савић. Међутим, видећемо како ће изгледати трендови у будућности, напомиње он. Ради се о новој расподели карата. Играчи ће играти са оним што имају у рукама.

СДА јака захваљујући локалним лидерима

Што се Сарајева тиче, Савић напомиње да је СДА имала неколико лоших потеза, док се опозиција издигла на таласу ентузијазма. Грађани Сарајева одлучили су да, после толико година промене власт.

„Мислим да је то изоловано што се тиче кантона Сарајево. У осталим кантонима где живе Бошњаци, СДА је ипак задржала доминацију упркос кризи, али гласачка структура унутар Сарајева је другачија. Мислим да је и ово био тренд који се могао наслутити и није толико изненађење као што је изненађење ово што се десило у Бањалуци“, каже Савић.

СДА је у проблему у Федерацији БиХ већ дуже времена, јер је ова странка, према мишљењу нашег саговорника, кочничар Босне и Херцеговине.

„Они су изазвали већину националних криза које су се појавиле у последњих неколико година. Мислим да су изгубили своју идеолошку супстанцу, док, с друге стране, на челу имају човека чија је једина заслуга то што је син Алије Изетбеговића, са врло токсичном групом људи око себе и са везама које нису део европског формата. Мислим да то дугорочно може бити врло погубно за њих и зато је Сарајево одреаговало на начин на који је одреаговало“, сматра Савић.

Једини генератор успеха СДА, према Савићевим речима, је то што ова странка има јаке локалне лидере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала