Председник Јерменије позвао на одржавање превремених избора

© Sputnik / Asatur YesayantsДемонстрације у Јеревану
Демонстрације у Јеревану - Sputnik Србија
Пратите нас
Јерменски председник Армен Саркисјан позвао је владу и Националну скупштину да се припреме за одржавање превремених парламентарних избора.

Према његовим речима, Јерменија је изгубила у рату који јој је наметнут – како на бојном пољу, тако и на дипломатској арени. Нагласио је да земља више није иста каква је била 26. септембра и чак 8. новембра, односно дан уочи окончања рата.

„Арцах (Карабах) је рањен. Имамо гневно друштво. Рањена економија је преоптерећена колосалним социјалним проблемима. Услед огромног протока људи из Арцаха догађа се хуманитарна катастрофа. Не можемо да игноришемо реалност и наставимо да живимо уобичајеним животом“, наведено је у поруци председника.

Саркисјан је рекао да је последњих дана одржао неколико састанака са парламентарним и непарламентарним снагама, јавним групама и појединцима, као и да је разговарао са представницима дијаспоре. Он је нагласио да је апсолутна већина учесника на састанцима слаже у једном – да је оставка владе неопходна или укидање њених овлашћења, као и одржавање превремених парламентарних избора.

Присталице јерменске опозиције на митингу у Јеревану - Sputnik Србија
Јерменска опозиција тражи формирање привремене владе и нове изборе

За председника је очигледно да, без обзира на прекид рата, Карабах и Јерменија, као и читав јерменски народ, улазе у фазу нових искушења и да би свака грешка могла да има катастрофалне последице.

Лидер Јерменије сматра да је једини достојан излаз из ситуације одржавање ванредних парламентарних избора.

С тим у вези, он позива владу и владајућу снагу да објективно оцени свој потенцијал и представи у кратком року мапу пута за одржавање уставних процеса. Као резултат тих процеса, биће могуће одржавање нових избора, а пре тога би управљање земљом требало да буде предато висококвалификованој влади националног договора.

У Јерменији се од 10. новембра одржавају протести, након што је Никол Пашињан потписао са Азербејџаном и Русијом декларацију о примирју. Демонстранти сматрају да је тај споразум издаја и траже да премијер Никол Пашињан поднесе оставку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала