Амерички медији: Три главна неуспеха америчке обавештајне службе у Карабаху

© Sputnik / Aram Nersesyan / Уђи у базу фотографијаАвтомобиль, поврежденный в результате обстрелов, на обочине дороги в Нагорном Карабахе
Автомобиль, поврежденный в результате обстрелов, на обочине дороги в Нагорном Карабахе - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички часопис „Нешнал интерест“ именовао је три неуспеха америчке обавештајне службе током оружаног сукоба у Нагорно-Карабаху.

Прва грешка је било очигледно незнање Сједињених Америчких Држава о предстојећем рату у региону. Лист наводи да је у марту заменик државног секретара Америке Стивен Биган одобрио наставак америчке војне помоћи Азербејџану, пошто се Баку обавезао да ће дипломатским путем решавати територијалне спорове.

„Да ли су Биган и Стејт департмент лагали? Или их је Азербејџан преварио? Зашто је америчка амбасада у Бакуу изненађена?", питао је аутор материјала.

У чланку се такође наводи да је Баку координирао војне планове са Турском.

Друга грешка америчких специјалних служби је кратковидост у вези са руским акцијама у региону. Америчка обавештајна служба није могла да предвиди размештање руских мировних снага у зону сукоба Нагорно-Карабах, до које је дошло као резултат директних преговора Москве, Јеревана и Бакуа, а не путем механизама Минске групе ОЕБС-а, чији су САД један од ко-председника заједно са Русијом и Француска.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров с колегама из Јеревана и Бакуа о Споразуму за Карабах, мировњацима

Трећи неуспех америчке обавештајне службе повезан је са незнањем Сједињених Америчких Држава о детаљима преговора о Нагорно-Карабаху између руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Ердогана.

Подсетимо, лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 9. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.  

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала