Чекајући полицијски час: Шта ће Срби после 21 сат

© Sputnik / Стефан ЂурићУгоститељи тврде да ће им нова мера преполовити обим посла
Угоститељи тврде да ће им нова мера преполовити обим посла - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова мера скраћивања радног времена угоститељских и других објеката до 21 сата покушаће да заузда подивљалу епидемиолошку ситуацију у Србији, али ће истовремено власницима и менаџерима локала задати јаке главобоље. Док угоститељи упозоравају на отказе због смањења обима посла, епидемиолозима је идеја о полицијском часу све ближа.

Кафићи, ноћни клубови, ресторани, позоришта, биоскопи, тржни центри и други угоститељски објекти и културно-уметничке установе од данас до 1. децембра не смеју да раде од 21 сатa до 5 сати ујутру, чиме је њихово радно време додатно скраћено за два сата.

Скраћење радног времена не односи се само на апотеке, бензинске пумпе и услуге доставе хране, а овакву одлуку кризни штаб је донео због раста броја заражених, којих је, ових дана, више од 3.000 на преко 10.000 тестираних дневно. С друге стране, угоститељи нису сигурни како ће прегрмети додатно ограничавање пословања.

© Фото : Спутњику уступила Надежда МиловановићКафићи, барови и ресторани су скоро празни
Чекајући полицијски час: Шта ће Срби после 21 сат - Sputnik Србија
Кафићи, барови и ресторани су скоро празни

Забране после 21 сат – могућ и полицијски час

На самом улазу у бар „Наше кафанче“ на Вождовцу – табла. На њој је кредом исписано: „Према новим мерама, дозвољени број особа у затвореном делу објекта је 15“. Током преподнева, тамо смо затекли мање од 10 гостију, који су наизменично долазили и одлазили.

Власница бара Надежда Миловановић каже за Спутњик да им је обим посла до сада био преполовљен, а с новом мером, до Нове године, очекује додатно смањење, јер гости најчешће посећују њен локал у периоду за који је радно време скраћено.

„Ми ћемо наставити да радимо, па ћемо видети какав ће бити исход, али рачуни свакако стижу. И скраћено радно време ће нам значити, али ударац је велики у сваком случају“, предочава Миловановићева.

© Фото : Спутњику уступио Милош ОпачићТрошкови угоститеља се нису смањили, упркос мањем обиму посла
Чекајући полицијски час: Шта ће Срби после 21 сат - Sputnik Србија
Трошкови угоститеља се нису смањили, упркос мањем обиму посла

Слична ситуација и у ресторану „Падрон“ на Врачару. Око поднева свега петоро гостију. Менаџер Милош Опачић каже да је пословање до сада било веома проблематично, јер је просторни капацитет због мера смањен на 25 одсто, док је обим пословања с радним временом до 23 сата био око 40 одсто. Он прогнозира да ће скраћење радног времена преполовити тај обим.

„Пошто ово већ траје осам месеци, јако је незгодно издржати све то и задржати све запослене, јер су промети и целокупно пословање такви да се буквано преживљава. Тренутно пословање је такво да може да се ради са трећином до половином радника, а да с осталима не знамо шта да радимо. Трудимо се да их све сачувамо на послу, али је ситуација јако незахвална“, указује Опачић на проблем.

© Sputnik / Стефан ЂурићМенаџери локала упозоравају да би нове мере могле да доведу до отказа
Чекајући полицијски час: Шта ће Срби после 21 сат - Sputnik Србија
Менаџери локала упозоравају да би нове мере могле да доведу до отказа

Сувласник ноћног клуба „Комитет“ у Бетон хали Филип Калаба рекао је да су им „руке одсечене“, јер су се просторни капацитет и обим посла смањили, а трошкови остали исти. На питање како ће нова мера утицати на пословање угоститеља, он каже:

„Нема даље где да утиче. То значи искључиво катанац за ноћне клубове и барове. За ресторане и кафиће то значи да ће с тренутним капацитетима пасти на 20 до 30 одсто промета. Не постоји други начин да се то опише – то је финансијска катастрофа“.

© Фото : Спутњику уступио Филип КалабаВласници клубова тврде да ће нова мера ставити катанац на многе локале
Чекајући полицијски час: Шта ће Срби после 21 сат - Sputnik Србија
Власници клубова тврде да ће нова мера ставити катанац на многе локале

Поштовање мера или још тежа ситуација

Члан краљевачког штаба за ванредне ситуације епидемиолог Радован Чеканац сматра да ће нова мера бити ефикасна само ако се уз њу буду поштовале и све оне које су донете раније и додаје да контрола коју спроводе надлежни органи мора да буде строжа, јер ћемо, у супротном, за две недеље упасти у нову тешку ситуацију. Он не искључује могућност увођења полицијског часа.

„Ако улетимо у заиста тешку ситуацију, мислим да ће то бити неизбежно, без обзира на то колико се у овом тренутку не размишља о томе. Чак су и многе европске земље морале да прибегну ригорозинијим мерама. Не дај Боже да дођемо у ту ситуацију“, апострофира Чеканац.

Премијерка Србије Ана Брнабић раније је рекла да Влада тренутно не размишља о увођењу полицијског часа, али и да није у потпуности искључила могућност увођења те мере, уколико буде преко потребна.

Она је изјавила и да је изменом Закона уведена казнена политика, али и да нема довољно инспекција да се обиђу сви кафићи, ресторани, тржни центри, пешачке зоне...

„Ово није борба коју можемо да добијемо сами – или сви заједно или је губимо. Не треба да се играмо мачке и миша и да се јуримо. Људи знају зашто су ове мере донете“, напоменула је она раније.


Прочитајте још:

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала