Чијим вакцинама се највише верује: Шта је показало истраживање у 11 земаља

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина „Спутњик V“
Руска вакцина „Спутњик V“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија се сматра земљом од поверења када је у питању производња вакцина и више од половине испитаника у 11 држава знају за руску вакцину против вируса корона „Спутњик V“, показало је истраживање агенције YouGov.

Руски фонд за директне инвестиције (РДИФ) саопштио је резултате истраживања о вакцинацији против вируса корона и о вакцинама које би најрадије примили, а спроведено је у 11 земаља са 12.000 учесника.

Према резултатима истраживања, готово три четвртине испитаника (73 одсто) спремни су да се вакцинишу против вируса корона. Проценат је и већи међу онима који знају за руску вакцину „Спутњик V“: четири петине тих испитаника, односно 80 одсто, кажу да би желели да се вакцинишу. Раст процента могао би да се припише и високом нивоу поверења коју Русија има као глобални произвођач вакцина.

Ниво поверења у вакцину базирану на хумани аденовирални вектор („Спутњик V“ платформа) је девет пута виши у односу на нехумане аденовиралне векторске платформе, показало је истраживање.

© Фото : Руски фонд за директне инвестицијеИспитаници који су чули за руску вакцину спремнији су да се вакцинишу против короне
Чијим вакцинама се највише верује: Шта је показало истраживање у 11 земаља - Sputnik Србија
Испитаници који су чули за руску вакцину спремнији су да се вакцинишу против короне

Истраживање је спроведено између 9. и 19. октобра 2020 од стране компаније YouGov, водеће у Британији када су у питању истраживања јавног мнења.

У анкети су учествовали грађани Бразила, Египта, Индије, Индонезије, Малезије, Мексика, Нигерије, Саудијске Арабије, Филипина, Уједињених Арапских Емирата и Вијетнама.

© Фото : Руски фонда за директне инвестицијеПлатформа на којој је направљена руска вакцина проверена је и безбедна
Чијим вакцинама се највише верује: Шта је показало истраживање у 11 земаља - Sputnik Србија
Платформа на којој је направљена руска вакцина проверена је и безбедна

У тим земљама живи више од 2,5 милијарде људи, односно више од 30 одсто светске популације.

Истраживање је једно од највећих на ту тему и прво глобално истраживање у које су укључене државе на Блиском Истоку и Југоисточној Азији.

Урађено је пре него што је објављено како вакцина „Спутњик V“ има стопу ефикасности од 92 одсто.

© Фото : Руски фонд за директне инвестицијеЗа руску вакцину највише знају у Мексику, Индији и Бразилу
Чијим вакцинама се највише верује: Шта је показало истраживање у 11 земаља - Sputnik Србија
За руску вакцину највише знају у Мексику, Индији и Бразилу

Према резултатима истраживања, готово половина учесника (44 одсто) чула је за руску вакцину „Спутњик V“. Најобавештенији о њој су грађани Мексика, Индије, Вијетнама и Филипина, где их је између 55 и 60 одсто.

Када су у питању земље произвођачи вакцина, учесници испитивања највише поверења имају у Русију (21 одсто), следе САД (15 одсто) и Кина (13 одсто) уколико су издвајали само једну државу.

Када је испитаницима постављено питање да издвоје три земље у које највише верују у производњи вакцина, испитаници су издвојили САД, Русију и Кину са 45, 40 и 32 одсто укупних гласова.

Највиши ниво поверења у руску вакцину забележен је у Мексику, Вијетнаму, Филипинима, Бразилу, Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима.

„Руска научна експертиза у микробиологији, имунологији и развоју вакцина и лекова ужива велики углед широм света, што је потврђено и овим истраживањем. Русија, као произвођач вакцина, је навођена више као земља од поверења него друге државе. Истраживање је спроведено у 11 држава које се налазе у различитим регионима света, што значи да је добар репрезент различитих националности и култура. Суштински најважнији резултат истраживања је чињеница да је већина испитаника спремна да се вакцинише против вируса корона“, рекао је Кирил Димитријев, генерални директор Руског фонда за директне инвестиције.

Како је додао, „резултати истраживања показују да становници многих великих земаља имају позитиван став према руској вакцини и свесни су њене технолошке платформе и њених предности“.

„Учесници истраживања који су чули за вакцину „Спутњик V“ спремнији су да се вакцинишу јер разумеју њену поузданост, безбедност и ефикасност. Платформа која се налази у основи вакцине „Спутњик V“ је сигурна и ефикасна и то је доказано кроз деценије научних истраживања и клиничких тестирања. РДИФ, заједно са Гамалеја националним центром, наставиће да активно ради на томе како би вакцина „Спутњик V“ била глобално доступна чим се задовоље потребе наше земље за вакцинацијом“, казао је Димитријев.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала