Додик: У оквиру својих надлежности наставићемо да градимо Бањалуку и све делове Српске

© Sputnik / Дејан Симић„Не разумем ни америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију.“
„Не разумем ни америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију.“ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник СНСД-а Милорад Додик истакао је да ће у оквиру надлежности које имају институције Републике Српске и Скупштина града Бањалуке бити настављена изградња овог града и СНСД ће све чинити да он буде леп.

„Уживаћемо у томе кад било ко дође са стране да нам каже да имамо леп град, да је чист, уредан. Наставићемо да то радимо са становишта наше одговорности. Ако нови градоначелник откаже уговоре за чишћење, то припада њему, не припада нама. Јасно сам рекао да ми је криво и жао да у Бањалуци изгубимо место градоначелника, ми смо направили потпуно нови град, али нисам глуп да не разумем шта су политички противници. Он је имао метод преко ког је успио да то уради. Моје је да кажем ок, све је легитимно. И изашао сам први од лидера и рекао да је све фер и поштено. Али имам исто своје право да кажем шта мислим. Ја нисам лицемерни политичар који би догматски изашао и почео да прича нешто друго“, рекао је Додик.

Он је навео да су са кандидатом СНСД-а за градоначелника Бањалуке Игором Радојичићем разговарали о неким пројектима и инвестицијама које би требало радити у граду.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик најавио финансијску блокаду Бањалуке

„Ако сте били доследни и ако сте ишчитали све, онда сте могли да видите да сам рекао да ћемо да наставимо да радимо на нашим пројектима, а да господин (Драшко Станивуковић) који је победио има право на свој програм. Честитао сам му и рекао да може слободно да спроводи свој програм и да нема наше подршке. И то је сасвим нормално. Као што је свугде то нормално. Ни ми нисмо имали његову подршку нити ће он имати нашу подршку“, поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је појаснио да ова странка има скупштинску већину која одлучује о свему: од буџета до именовања свих начелника одељења, до именовања директора јавних установа, па до доношење програма рада.

„У том погледу ако његови (градоначелникови) предлози кореспондирају са предлозима предлозима које ми предлажемо, свакако не мислим да ће бити одбијени, али за неке идеје свакако да нећемо бити спремни“, рекао је Додик.

Што се тиче грејања, он је појаснио да је оно у надлежности локалне заједнице и то је проблем који траје у Бањалуци већ годинама.

„Видећемо како нови градоначелник мисли да то питање решава јер нема довољно средстава која се прикупљају од грађана нити има у буџету. Ту је најчешће Влада Републике Српске ускакала да то питање решава. Наравно да ћемо ми у датом периоду према том питању исто тако да се односимо, али ми ни не знамо шта је предлог. Мислим да је сада присутан покушај етаблирања неуспеха који је сад већ јасан. Градоначелник јесте победио и ја поштујем демократску вољу, али одлука о свему што се буде у граду дешавало припада коалицији која је направљена у скупштинској већини“, појаснио је Додик.

Он је нагласио да нема ништа против ако градоначелник у свом буџету од 120 милиона КМ годишње може да да 50 милиона за то.

„Нема никаквих проблема, само да видим како ће то плаћати. Ево, ми ћемо то предложити, по његовом предлогу из предизборне кампање. Ја бих волео да овде нико ништа не плаћа и да сви имају по 10.000 марака дневно, да добију однекуд и да тако угодно живе и да немају никакав проблем у животу. Али неке реалности су такве какве су“, констатовао је лидер СНСД-а.

На питање да ли је онда нужно потребна помоћ Републике, Додик је истакао да би Република онда морала да плати за целу Српску, а не само за Бањалуку, те да је у том погледу било то што је раније рекао да не може Република све финансирати.

„Ми нисмо Бањалуку форсирали у односу на друге делове Републике. Имамо Требиње, имамо Фочу, Вишеград, Зворник, Бијељину, Добој и сви они имају једнака права на средства која има Република. Значи, кад бисмо то урадили онда не би био довољан ни републички буџет. Овде је поента да ће тај нови градоначелник морати дефинитивно да каже да је лагао кад је предлагао пројекте или да их спроведе, ако то спроведе што обећава за превоз, то је 50 милиона, од 120 укупно, и нек плати. Ми то нећемо спорити. Па ћемо видети како ће се одвијати друге функције, рецимо јавно здравство које је у надлежности града где је и ковид. Наравно да ми имамо право на другачије мишљење“, нагласио је Додик.

Он је поручио да воли Бањалуку, да је рођен у том граду и да је све што је радио радио за Бањалуку и за Републику Српску.

„Мени је тешко пао пораз градоначелника, ја то не кријем. Игор Радојчић није био човек ком су могли приписати ништа, ни корупцију, ни криминал ни било шта друго. Имао је веома јаке планове за изградњу концертне дворане у Бањалуци, изградњу два моста на Врбасу, један од њих је почео да се гради, то ће све бити приоритет новог градоначелника и он се ту ослања на средства Републике. Ако он каже да му не треба концертна дворана, како ћемо је ми правити кад нисмо надлежни за то. То је била поента свега што сам рекао, а не нешто друго“, појаснио је Додик.

Он је истакао да је СНСД победио у Бањалуци, као најјача политичка партија, али је изгубио градоначелника јер неки коалициони партнери нису били искрени у дану када се бирало.

Додик је додао да им неће опростити то што су урадили Радојичићу, те да је већ јуче почео да их елиминишем.

„Ми смо за поједине коалиционе партнере установили да су трговали гласовима по принципу 'гласајте ви из ваше структуре за мене као одборника, ја ћу вама из владајуће структуре обезбедити 150 гласова за градоначелника'. Ми смо то утврдили и ја сам рекао да њима нећемо опростити. Како се то пренело у неки други контекст, ја не знам. Па зашто ја не бих опростио Бањалуци, па Бањалука је мој град ја немам проблем да кажем и ако сам погрешио... Ако сам то погрешно разумио, немам проблем да се било коме извиним, али моја брига за Бањалуку у мојим надлежностима наставља да се одвија и немам ниједан проблем те врсте. Али очигледно да су новом градоначелник сада потребни неки изговори за неуспехе јер је дао многа лажна обећања која неће моћи да испуни, која реалан живот не трпи“, закључио је Додик, преноси РТСР.

На питање да ли верује у политичке способности Станивуковића, Додик је рекао да не верује нити ће кад веровати.

„Нека верује ко год хоће. Али не могу ни да искључим чињеницу да је он добио подршку кад ју је очигледно добио. Исто тако треба имати у виду чињеницу да је ова скупштинска већина добила 70 одсто подршке са странкама које су окупљене око СНСД. Очигледно је да су неки наши играли како су играли. Трагаћемо за тим, то треба да се објасни. Ја имам право на своју и радост и љутњу, не остајем уштогљени политичар да кажем: 'Да, требало је само да изађем и да честитам'. Ја јесам честитао победу и ево, 'победили сте, идите даље', само моју подршку нећете имати, као што ја немам њихову подршку. И шта је ту ненормално. Извините. Да причам како ћу да радим по његовим пројектима. То би била лудост! Нисам ја пао са крушке. Али наставићемо са програмима. Бањалуци досад ништа није фалило“, рекао је Додик.

Он је поручио да Бањалуци ништа неће фалити ни убудуће, што се тиче СНСД-а и Републике.

„Али, то је градоначелникова одговорност. Има буџет од 120 милиона, то није мало. Па нека ради. Буџет усваја Скупштина града и видећемо да ли ћемо усвојити буџет како он предлаже. Ево, ја признајем да је губитак места градоначелника мене погодио, то је тачно. Али с друге стране нашу политичку снагу показује 41 општина, а биће укупно 46 општина у Републици Српској од укупно 63, па како то може бити неуспех, и то само на позицијама начелника. Кад рационално размишљате, то не може бити за тугу, него за радост“, поручио је лидер СНСД-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала