Легати: Траг прошлости који чува духовну будућност заједнице /видео/

Кућа легата у Београду
Кућа легата у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Легати су траг прошлости који траје и ако се чува, трајаће и духовна будућност заједнице. Обичај даривања, који подразумева несебичност, утиче на изградњу бољег друштва и подизања лествице општег морала народа, поручују аутори текстова у темату „Институт легата и културна политика у Србији“ у часопису „Култура“.

Колико наше друштво негује задужбинарство и због чега нам је оно важно? Да ли смо свесни значаја легата и дародавства за целокупну културу? Да ли је овај важан елемент очувања духовне баштине довољно заступљен у културној стратегији Србије?

Ко су дародавци, односно легатори, да ли им културна заједница на адекватан начин пружа пажњу, подршку и захвалност? Због чега је данас све мање власника уметничких колекција који се одлучују да дарују своје уметнине музејима и другим установама културе?

О овим питањима разговарамо с антропологом Јадранком Божић, приређивачем темата посвећеног легатима у часопису „Култура“, као и са историчарком уметности Јеленом Межински Миловановић, заменицом управника Галерије САНУ, једном од аутора текстова у темату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала