Лукашенко: Опозиција није хтела поновно бројање гласова, већ предају власти

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаПристалице белоруске опозиције на протесту у Минску
Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да белоруска опозиција није желела ни поновно пребројавање гласова, ни поновне изборе, већ јој је само потребна добровољна предаја власти.

„Деветог (августа) нису успели да затворе бирачка места (за гласање) – блицкриг. Блицкриг не успева. Предложили су (из опозиције) да се поново преброје гласови. Када смо рекли да смо спремни, хајде да пребројимо – није било важно. Паралелно њихови поступци – почели су мирне протестне шетње... Шта је од тога било? Ништа. То је већ било у светлу (захтева) за поновљеним изборима, односно они су захтевали поновљене изборе“, рекао је Лукашенко, преноси телевизија „Белорусија 1“.

Према речима председника, „када су добили сигнал да можемо да поновимо изборе, следећи захтев био је добровољна предаја власти, односно предаја земље“.

„А њихове (касније) практичне акције, углавном у Минску – оштра радикализација, позив на штрајк, позив да се одмах узимају депозити у банкама“, додао је Лукашенко.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала