Нову црногорску администрацију у расподјели мјеста „по дубини“ чекају замке ДПС-а

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски посланици на засједању парламента у Подгорици
Црногорски посланици на засједању парламента у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Приликом расподјеле кадрова у новој администрацији будућој влади Црне Горе биће тешко да избјегне замке законске регулативе скројене по мјери ДПС-а. Зато прво њу треба мјењати, сматра аналитичар Стефан Ђукић.

Шефови посланичких клубова нове парламентарне већине разговарали су у уторак са мандатаром Здравком Кривокапићем око расподјеле мјеста “по дубини” у новој администрацији, у складу са оствареним изборним резултатом партија.

“Подјела по дубини” је синтагма за челна мјеста шефова директората, предсједника и чланова управних одбора, директора јавних предузећа, школа, здравствених установа... Након што је мандатар раније објавио да ће нова Влада бити експертска, партије су изразиле очекивање да ће добити мјеста на нижим љествицама, али сходно броју освојених мандата на изборима.

У питању је око 1500 до 2000 руководећих позиција у јавном сектору Црне Горе који је готово три деценије био резервисан искључиво за присталице политике ДПС-а, али и мјеста у јавног управи на готово свим нижим нивоима.

Након разговора са мандатаром Кривокапићем, пао је договор који подразумијева доношење измјена закона којима би се омогућио процес провјере садашњих носилаца државних функција испод мјеста државних секретара, па ће већ запослени у државној администрацији морати поново конкурисати за мјеста која покривају, али овог пута заједно са свим грађанима који то желе.

Измјене закона се планирају након избора владе и прије краја године.

© Sputnik / Небојша ПоповићМандатар Здравко Кривокапић разговара са шефовима посланичких група. Подела „по дубини“ је синтагма за челна мјеста шефова директората, предсједника и чланова управних одбора, директора јавних предузећа, школа, здравствених установа.
Нову црногорску администрацију у расподјели мјеста „по дубини“ чекају замке ДПС-а - Sputnik Србија
Мандатар Здравко Кривокапић разговара са шефовима посланичких група. Подела „по дубини“ је синтагма за челна мјеста шефова директората, предсједника и чланова управних одбора, директора јавних предузећа, школа, здравствених установа.

Са друге стране, у јавности се отворила полемика да ли је запошљавање „по дубини“ до краја праведно, тј. да ли партије побједу на изборима након три деценије желе да искористе како би ухљебили партијске другове. Поред тога, поједине НВО упозоравају да ћемо, уколико нова власт буде распоређивала мјеста „по дубини“, имати наставак праксе политичко-партијског запошљавања какав је био за вријеме власти ДПС-а, те да то не би била  промјена која може демократизовати и европеизирати црногорско друштво.

Аналитичар и професор философије Стеван Ђукић скреће пажњу да велика дискусија која се повела око тога да ли партије нове власти треба да "кадрирају по дубини" не успјева да загребе нека најважнија питања, јер се своди на наизглед двије супротстављене опције - или ће конкурси бити правични, или ће партије одређивати ко ће се гдје запослити.

Актуелна законска регулатива фаворизује кадрове ДПС-а

Он стога наглашава да сви треба да буду свјесни да је ова проблематика када је у питању црногорско друштво много шира.

„Наравно да нико не жели да гледа понављање ДПС - СДП модела по ком партијска припадност и модел један запослени - четири гласа доминира над свим другим квалификацијама, али морамо имати у виду како су скројени конкурси, како функционише Управа за кадрове и каква је тренутна законска регулатива - а све оне фаворизују ДПС. Зато, суштинско питање за партије нове власти јесте како ће измијенити те регулативе, реформисати Услове за конкурс и омогућити и својим члановима, али и свим другим грађанима Црне Горе који су дискриминисани зато што нису хтјели да се учлане у ДПС или друге странке- Социјалдемократску партију, Социјалдемкрате, Бошњачку странку да дођу на позиције у јавном сектору“, образлаже Ђукић за Спутњик.

У супротном, ако та регулатива не би била измијењена, онда би она, како наш саговорник додаје, фаворизовала искључиво чланове одлазећег режима јер само они имају оно што се тренутно тражи, а то су - државни испит (који се полаже након одређеног искуства рада у јавном сектору ако су специјализована знања), и потребне године искуства, опет у јавном сектору.

„Како су, неријетко и најосновније позиције, биле резервисане за партијске чланове, а остали су до њих могли доћи само ако баш постоји потреба за неким специфичним знањем, а нико од чланова партија на власти нема такву особу, одржавање ‘поштених конкурса’ по постојећим правилима би фаворизовало припаднике старог режима и озаконило њихову претходну дискриминацију“, појашњава Ђукић.

Отворити простор за дискриминисане од стране претходног режима

Наш саговорник сугерише да је стога потребно учинити три ствари:

„Извршити евалуацију претходног рада у свим јавним сферама и на основу ње извршити систематизацију радних мјеста, отпустити гомиле прекобројних и неквалификованих и онда, на конкурсима организованим по бољем законодавству омогућити свима, а првенствено онима који су до сад били дискриминисани тиме што нису били чланови партија на власти (па тако и члановима партија нове већине) да дођу до позиција. Тиме ће партије нове већине учинити услугу себи, грађанима и демократској транзицији за коју је силазак ДПС-а са власти само први у низу потребних корака“, децидан је Ђукић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала