Одлазак Ивана Бекјарева: Придружио се великима у нашем театру на небу

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICИван Бекјарев
Иван Бекјарев - Sputnik Србија
Пратите нас
Био је сјајан и специфичан глумац, пун енергије, ведaр човек. Могао је још да игра, био је пун снаге. Нека му је вечна слава. И нека се придружи великима у нашем театру на небу — прве су реакције колега на вест о одласку познатог глумца Ивана Бекјарева.

Вест о губитку једног од најзначајнијих српских и југословенских глумаца, Ивана Бекјарева, који је преминуо је у Београду у 75. години од последица вируса корона, иако изненадна и тужна, осветлила је и сву блиставост једне богате и нагло прекинуте каријере: бард Бекјарев одиграо је више од 150 позоришних улога, снимио преко 50 филмова, био ангажован у великом броју телевизијских серија.

Лане Гутовић: Цео живот смо провели заједно

Рођен у Београду 1946, Бекјарев, после Шесте београдске гимназије, уписује Факултет драмских уметности на комe ће у класи међу колегама стећи и пријатеље. Један од њих је Милан Лане Гутовић, који је са Бекјаревим одиграо представе за памћење, попут „Пучине", „Сумрака", „Протекције".

„Иван Бекјарев ми је пре свега био пријатељ. Био је добар човек. Цео живот смо провели заједно. Академија је била тек почетак, били смо заједно цео радни век“, каже за Спутњик Милан Гутовић.

Овај глумац, специфичног израза и харизме, прву филмску улогу одиграо је у остварењу „Боксери иду у рај“ Бранка Человића 1967. године. Уследили су „Мала“ Предрага Антонијевића, „Бој на Косову“ Здравка Шотре, „Буре барута“ и „Медени месец“ Горана Паскаљевића... Ипак, највећу популарност донели су му јунаци које је оживео у телевизијским серијама, пре свих Стеван Kурчубић у „Бољем животу" и Бошко Деспотовић у „Срећним људима". Једна од његових партнерки била је глумица Горица Поповић коју је Иванова смрт дубоко потресла.

Горица Поповић: Могао је још да игра

„Иван и ја се познајемо дуги низ година. Често смо наступали заједно у програмима, али нисмо много играли заједно, осим давно у ‘Бољем животу’. Били смо партнери у представи ‘Коферче‘, последњи пут смо је одиграли у фебруару пред ову страшну болест која нас је снашла. Нисам могла претпоставити да ће то бити последњи пут када ћу га видети. Био је сјајан и специфичан глумац, човек пун енергије, професор који је много генерација студената ишколовао. Био је ведар човек. Знали смо после проба да пођемо у шетњу по Земуну у којој би ми Иван показивао занимљива места, лепе локале око земунске пијаце. Био је хедониста и по том питању смо били истомишљеници. Тужна сам, ово је велики губитак. Могао је још да игра, био је пун снаге“, каже Горица Поповић.

Ведри Иван Бекјарев, харизматични глумац који је у комедијама био „код куће“, остаће упамћен и као Цане Kурбла у „Отписанима", као и по улогама у серијама „Kрај династије Обреновић", „Горки плодови", „Више од игре".

За улогу злогласног управника нацистичког логора Светозара Вујковића у серији „Бањица" 1984. године проглашен је за ТВ личност године.

Ипак, позориште је било његова највећа љубав. Био је дугогодишњи првак Југословенског драмског, а за три деценије проведене у овом театру одиграо је 60 улога.

Бранислав Лечић: У комедији досегао уметничке висине

Могао је још да игра, не само у позоришту. Зато је за Бранислава Лечића вест о Ивановом одласку изненадна, тешка и — ружна.

„Глумци одлазе из године у годину и то они које сам познавао, са којима сам се дружио и понекад и играо са њима. Бекјарев спада у оне глумце који су у нашој заједничкој кући, у Југословенском драмском позоришту, направили своје каријере у најбољем глумачком добу“, подсећа Лечић и додаје да је тужно то што све чешће из сфере глумачке  бранше одлазе велика имена:

„Бекјарев није само глумац познат телевизијској публици. Он је јако волео комедију која је можда најтежа у позоришту и у томе је успевао да досегне велике уметничке висине. Био је педагог и његови студенти данас глуме. Нека му је вечна слава. Збогом, пријатељу, и придружи се великима у том театру на небу“, поручује Лечић.

Поводом смрти глумца Ивана Бекјарева телеграме саучешћа упутили су председник Србије Александар Вучић и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић

„Србија је остала без једног од најзначајнијих српских и југословенских глумаца који је оставио изузетно велики допринос у свим аспектима своје професије, прегршт изузетних улога које ћемо памтити. Ово је велики губитак за српску уметничку и глумачку сцену”, написала је Маја Гојковић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала