Русија јури нови рекорд у производњи злата

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Уђи у базу фотографијаЗлатне резерве Русије
Златне резерве Русије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је 2019. године произвела рекордне количине злата – преко 360 тона, док се до краја ове године очекује нови рекорд, рекао је стручњак руске банке „ВТБ капитал“ Атанас Џумалијев за Спутњик.
„Русија је 2019. године надмашила Аустралију по производњи злата, а према нашим очекивањима 2020. године ће бити произведено још више“, рекао је експерт.

Производња злата у Русији је, према процени Савеза произвођача злата, 2019. године у односу на 2018. порасла за 12 одсто – на 368 тона. Извоз злата у полугама из Русије је прошле године порастао осам пута и износио је више од 116 тона у поређењу са 13,9 тона 2018. године.

Притом, „ВТБ капитал“ који је највећи „играч“ на руском тржишту злата планира да одржи своје позиције.

„Ми и даље остајемо лидери на руском тржишту. Последњих година је, због раста обима производње, оно знатно порасло. Ми смо, као банка, у томе такође учествовали путем кредитирања нових пројеката кључних произвођача злата у Русији“, каже Џумалијев.

Према његовим речима, и ове године се очекује куповина количине злата слично претходним годинама и очување укупног удела на тржишту од око 30 одсто.

Банка планира да настави са куповином злата и унутар земље, и у иностранству.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала