Милион долара или 10 година затвора: Амерички сенат усвојио „Родченков закон“ о борби против допинга

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМосковская антидопинговая лаборатория
Московская антидопинговая лаборатория - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Сенат усвојио је нацрт закона којим се судовима у САД омогућује да изричу казне за коришћење допинга на догађајима у којима учествују амерички спортисти, саопштила је Америчка антидопинг агенција (УСАДА). Кремљ је осудио овај потез.

Закон је добио име по информатору Светске антидопинг агенције (ВАДА) Григорију Родченкову. Чланови Представничког дома једногласно су усвојили иницијативу још 2019. године. Документ је прослеђен на потписивање председнику САД Доналду Трампу.

„Родченков закон“ односи се и на особе из окружења спортисте – тренере, агенте, менаџере и представнике државних институција које су повезане са финансирањем и организацијом спортских догађаја. Такође, ВАДА може казнити спортисте за кршење антидопинг правила.

Закон предвиђа новчану казну у износу до милион долара и казну затвора до десет година.

Нацрт закона је пример екстериторијалне примене америчког законодавства, јер се односи на све који су повезани на било који начин са допингом, без обзира на то да ли су под јурисдикцијом САД.

Огласио се портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да је ово покушај САД да рашире своју јурисдикцију на друге земље.

„Наравно, обратили смо пажњу на тај догађај. Ми се крајње критички односимо према било каквим покушајима САД да прошире своју јурисдикцију на друге земље, не само у контексту овог документа, него уопште. Оваква прекогранична пракса нам не одговара, не слажемо се са њом и, наравно, ово не може изазвати ништа осим забринутости“, рекао је портпарол Кремља.

Светска антидопинг агенција је изразила забринутост, јер овај нацрт закона може омести глобалне напоре у борби против допинга.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала