Крим о Обаминој изјави: Русија је суперсила, али није агресор као Америка

© AP Photo / Yorgos Karahalis/PoolБарак Обама
Барак Обама - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши амерички председник Барак Обама је у својој новој књизи „Обећана земља“ написао да Русији за статус суперсиле недостају војне базе и савезници. Кримски сенатор Сергеј Цеков му поручује да греши и да је Русија одувек била суперсила, само што није истовремено била и агресор, као што су САД.
„Русија више није била суперсила. Иако је имала нуклеарни арсенал од којег је напреднији био само наш, Русија није имала мрежу савезника и база које су Америци омогућиле да пројектује војну моћ широм света“, написао је Обама.

Поред тога, бивши амерички председник сматра да је руска економија „скоро у потпуности“ зависила од извоза природних ресурса.

Истовремено, сенатор је изјавио да Обама има погрешну представу о суперсили.

„Русија је увек била суперсила, која је имала мали број војних база јер, за разлику од САД, не представља суперсилу – земљу-агресора. Русија је праведна суперсила, која се ослања на морално разумевање своје улоге у светској заједници. Морал, етика, правда – то су за Русију начелни принципи којима се руководи у међународним стварима“, истакао је члан Комитета Савета федерације за међународне односе Сергеј Цеков.

Како је рекао, САД користе мрежу својих војних база за започињање сукоба и ратова на територији многих земаља света.

„Што се тиче савезника, Русија има много више проверених и поузданих савезника, док истовремено Америка углавном има савезнике који су присиљени. САД су их једноставно заплашиле, користећи различита средства притиска, како економска, тако и војна“, додао је кримски сенатор.

Обама је раније поменуо у својим мемоарима Дмитрија Медведева, који је 2009. године био председник Руске Федерације, карактеришући га као „оличење нове Русије“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала