Боцан Харченко: Циљ Запада је да се Русија склони са енергетског тржишта

© Sputnik / Дејан СимићАмбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
Пратите нас
„Ми смо против лажног и непоштеног тумачења значаја диверзификације и од стране САД и од стране Западa. Јер њихов циљ је да се Русија склони са енергетског тржишта региона и читаве Европе. А ми смо, што се диверзификације тржишта тиче, спремни за њу. Диверзификација је подстицај развоја“, каже Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији.

Данашње отпочињање рада постројења Дубока прерада у Рафинерији нафте Панчево веома је значајно за развој НИС-а и енергетике Србије јер пружа већу енергетску стабилност и безбедност земљи али и региону. Развој НИС-а показује диверзификацију енергетике и енергетских производа, укључујући и бригу о екологији, рекао је за портал Енергија Балкана амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

„Ретке су компаније које данас, у време кризе изазване пандемијом вируса корона, реализују овакве пројекте. Стратешко партнерство Русије и Србије има безброј страна и смерница, али је енергетика водећа грана наше сарадње. Овде се одсликава величина и значај сарадње ’Гаспромњефта‘ и НИС-а, сарадње Србије и Русије. Слажем се са оним што је председник Србије рекао: оно што је било потпуно уништено у току НАТО агресије сада је доведено на такав ниво да је најбоље у региону. Рафинерија нафте у Панчеву је међу најбољима у Европи”, каже амбасадор Русије у Србији.

Истичући да НИС остаје „наше водеће заједничко предузеће у целокупној сарадњи. Данашњи догађај потврђује да је компанија усмерена унапред, према развоју, пре свега технолошком развоју”, Александар Боцан-Харченко каже да је „веома значајно и то што је НИС социјално оријентисана, одговорна компанија, која пружа подршку у многим сферама свакодневног живота Србије, што је веома битно у садашњим условима, поготово у здравству, када смо суочени са пандемијом корона вируса”.

„Све руске фирме, као и Влада Русије, ми смо за диверзификацију. А оно што сада забрињава и Русију и руске компаније, било да је реч о ’Гаспрому‘ или ’Гаспромњефту‘, јесте начин како се представља диверзификација. Ми смо против лажног и непоштеног тумачења значаја диверзификације и од стране САД и од стране Запада у целости. Јер њихов циљ је да се Русија склони са енергетског тржишта региона и читаве Европе. А ми смо, што се тиче диверзификације тржишта, спремни за њу”, каже амбасадор Боцан-Харченко, коментаришући: „Вратићу се опет на сам ’Гаспромњефт‘ и НИС јер, диверзификација је веома широк појам. Пре свега се претпоставља развој, кроз модернизацију, нове технологије, кроз развој производа – у овом случају квалитетнијих од постојећих, кроз развој и производњу нових деривата. Диверзификација подстиче конкуренцију. Наше компаније, конкретно Гаспромњефт, траже конкуренцију. Јер, конкуренција је подстицај развоја. Значи, и диверзификација је подстицај развоја. А ту је и еколошко унапређивање рада Рафинерије.”

Напомињући да је Русија „веома сличну ситуацију имала и са Европском унијом“, руски амбасадор у Србији каже: „У период санкција и напетости имали смо, да тако кажем, један непоштен однос према Русији и руском гасу. Дошло је до политизације енергетике, са циљем да се Русија отера и са европског и са других тржишта”.

Коментаришући спајање цеви Балканског тока из Бугарске са српском деоницом Турског тока у Србији руски амбасадор Боцан-Харченко каже да „све иде према плану. Гасовод ће веома брзо бити завршен и биће стабилна испорука гаса у Србију, и старом и овом новом инфраструктуром“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала