„Имамо сировину, то је будућност“: Пројекат „Јадар“, шанса за Србију

CC0 / Pixabay / Машине и багери на ископинама
Машине и багери на ископинама - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарка рударства Зорана Михајловић рекла је да пројекат "Јадар" може да донесе просперитет Србији, али само ако се реализује уз највиши ниво заштите животне средине.

Пројекат "Јадар" може да донесе просперитет Србији, али само ако се реализује уз највиши ниво заштите животне средине и добру комуникацију са грађанима, нагласила је Михајловићева. Она је додала да сматра да би и производња батерија за електричне аутомобиле требало да буде лоцирана у Србији.

Гостујући на ТВ Хепи, Михајловићева је рекла да ће у овај пројекат, поред аустралијске компаније "Рио Тинто", бити укључено више министарстава, представници Града Лознице, Мачванског округа.

"Верујем да ако сви седнемо заједно и договоримо се, можемо да обезбедимо бољу будућност за Србију коришћењем минерала јадарита", рекла је она.

Говорећи о забринутости грађана за могуће ефекте овог пројекта на животну средину, Михајловићева је рекла да разуме грађане, јер зна кроз шта су пролазили због рудника Зајача и еколошких проблема које је правио.

"Грађани морају да буду информисани о свему и направићемо и један мали тим који ће се тиме бавити, јер је важно да се објасни сваки корак, од технологија које ће се користити, до тога како ће читав овај простор изгледати", рекла је Михајловићева.

"Рио Тинто је озбиљна компанија, много истраживања се врши, а направили су чак и пилот-постројење у Аустралији како би проверили технологије које би користили. Јадарит је нови минерал који може да донесе просперитет, али је важно да се све уради на еколошки одржив начин, пренео је Б92.

Ако знамо колики је раст тржишта батерија за електричне аутомобиле, да је то будућност, да имамо сировину, зашто да то не урадимо, али тако да све буде у складу са еколошким захтевима", рекла је Михајловићева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала