„Ово је највећи пораз Европске уније“: Заев о блокади Бугарске

© REUTERS / Stoyan NenovПремијер Северне Македоније Зоран Заев
Премијер Северне Македоније Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбијање Бугарске да одобри преговарачки оквир о приступању Северне Македоније Европској унији представља највећи пораз за ЕУ, изјавио је премијер Зоран Заев.

Заев је у интервјуу за ТВ21 рекао да је Северна Македонија показала да заступа европске вредности потписивањем Споразума о пријатељству са Бугарском и Преспанског споразума са Грчком и истакао да Европа није узвратила истом мером, када је на њу дошао ред.

Према његовим речима, и даље су могуће опције које би дозволиле одржавање међувладине конференције у децембру.

„Влада, укључујући и мене, Скупштина и македонски народ требало би да наставе да негују дух изградње пријатељских односа, дијалога и дебате и да избегавају конфликте“, истакао је Заев.

Он је рекао да је веома тешко прихватио вето Бугарске и додао да је убеђен да то није оно што су бугарски народ и премијер Бојко Борисов желели.

Заев сматра да је предузимање таквих корака донето пред одржавање избора у Бугарској и да земљи треба дати још једну шансу јер и даље постоје друге опције, јавила је агенција МИА.

„Две земље ће наставити да трагају за решењем у духу поштовања и пријатељства“, навео је премијер Северне Македоније.

Заев је поновио да би решење могло да се пронађе до краја децембра док Немачка председава ЕУ.

Нема друге алтернативе осим прикључивања ЕУ, нагласио је Заев и додао да ће земља наставити да иде тим путем, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала