Савет Федерације Русије одобрио слање војника у Карабах

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаСедница Савета Федерације Русије
Седница Савета Федерације Русије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет Федерације Русије једногласно је усвојио резолуцију којом се даје сагласност руском председнику да у Нагорно-Карабах пошаље руске војнике.
„Дати сагласност председнику Русије да у Нагорно-Карабах од 10. новембра 2020. пошаље војну јединицу Оружаних снага Русије са неопходним наоружањем, војном и специјалном техником, у складу са заједничком изјавом председника Азербејџана, премијера Јерменије и председника Русије од 9. новембра 2020. године у циљу поштовања споразума о прекиду ватре и других непријатељских акција са азербејџанске и јерменске стране, како би се избегло масовно страдање цивила у Нагорно-Карабаху и наношење велике штете цивилним објектима“, наводи се у резолуцији Савета Федерације.

За резолуцију је гласало 129 сенатора.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да је председник Русије затражио одобрење од Савета Федерације због размера и одговорности мисије.

Како је раније објаснио председник законодавног комитета Савета федерације Андреј Клишас, председник је имао право да пошаље мировњаке у Карабах без сагласности Горњег дома, јер су тамо погинули и Руси. Међутим, пошто се у овој ситуацији ради о политичком договору, по којем ће се руска војска дуго времена налазити изван граница Русије, одобрење Савета Федерације је неопходно, објаснио је Клишас. Мировни мандат руских снага у Карабаху трајати пет година, уз могућност његовог продужења.

Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко је саопштио да сада није на дневном реду питање повећања броја руских мировњака у Нагорно-Карабаху.

„Број руских мировњака одређен је одговарајућом изјавом тројице председника. Полазимо до онога што је тамо речено. Сада то питање није на дневном реду“, рекао је он.

Раније се руски председник Владимир Путин обратио Савету Федерације да одобри слање руских миротвораца у Нагорно-Карабах.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала