Тужан крај рибара Олија: Финског орла убила струја у Грделичкој клисури

CC0 / Pixabay / Лет орла
Лет орла - Sputnik Србија
Пратите нас
Десетогодишњи орао рибар, пореклом из Финске, страдао је од струјног удара на прузи Београд-Скопље у Грделичкој клисури, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. Орао рибар је угрожена врста који се у Србији не гнезди готово 100 година, док јединке из северних популација нашу државу прелећу два пута годишње када се селе.

Фински орнитолози обавестили су у понедељак српске колеге да је орао рибар, обележен сателитским одашиљачем, вероватно страдао код села Боћевица надомак Лесковца.

Финци су се забринули када су приметили да сателитски одашиљач три дана шаље сигнал са једног места, што је указивало да се орао не помера и да је у невољи.

​Информације о кретању и задржавању птице доставили су колегама из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије како би што пре проверили шта се дешава са орлом.

Слободан Марковић, орнитолог из ДЗППС, изашао је на терен у нади да овај случај неће бити придодат црној статистици страдања птица на овим просторима.

„ГПС позиција коју сам од колега добио била је на самој међународној прузи Коридора 10 Београд-Скопље-Солун која се налази између Јужне Мораве и села Боћевица. Када сам дошао на лице места, на жалост, могао сам да констатујем да је птица мртва. Леш који је био испод далековода, положај и промене на телу указивале су на то да је птица страдала од струјног удара контактне мреже пруге. Орао није имао шанси против струје јачина 25.000 волти“, појашњава Марковић.

​Настрадали орао рибар први пут је био у рукама стручњака за птице када су га, као јединог младунца у гнезду, 26. јула 2010. обележили металним прстеном у месту Тервола, на северу Финске.

Наредних година редовно се гнездио недалеко од места излегања, у јесен одлазио у Африку и на пролеће се враћао у постојбину. Од излегања до тренутка угинућа овај светски путник 10 пута је ишао до Африке и назад и успешно савладавао многе изазове и опасности.

Име добио по финском орнитологу

Финци су страдалог орла назвали Оли по финском орнитологу Оли-Пека Карлину, који је птицу обележио сателитским одашиљачем 1. августа ове године.

​Оли је као зрела птица добио сателитску телеметрију у оквиру студије мапирања и процене утицаја ветропаркова на животну средину, на подручју где се планира њихова изградња.

Ове јесени Оли је сеобу започео 13. септембра и током 59 дана прелетео је укупно 4.613 километара, од места Мустајäрви у Финској до Боћевице у Србији. Орао је летео кроз девет земаља: Финску, Русију, Белорусију, Украјину, Румунију, Бугарску, Грчку, Северну Македонију и Србију.

Најдуже се задржао у Украјини где је чак 20 дана ловио, одмарао се и припремао за наставак сеобе, пренео је РТС.

Ово није први пут да птице које долете из иностранства скончају у Србији. Ретка и строго заштићена врста — орао крсташ, који је у Србију долетео из Аустрије пре две године нађен је код Апатина отрован илегалним пестицидом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала