Уметници из "Мирдите" глорификују злочинце и притискају Специјални суд

© Tanjug / Филип КраинчанићЗаставе Албаније и Косова у Приштини
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Иницијатива младих за људска права види као неуспех фестивала “Мирдита, добар дан!” чињеницу да неки од учесника са ранијих издања фестивала данас учествују у „кампањи глорификације“ оптужених за ратне злочине и притисцима на рад Специјализованих већа у Хагу.

„Вредности око којих фестивал ‘Мирдита, добар дан!’ окупља уметнике из Србије и Косова су у потпуности супротне од порука које шаље кампања ‘Слобода има име – УЧК’. Фестивал има мисију да повеже људе на вредностима грађанског друштва у коме нема места екстремном национализму, на вредностима људских права, где нема места етничкој дискриминацији, као и на вредностима правде, где нема места избегавању одговорности за злочине“, поручују из ове иницијативе, преноси Коссев.

Међутим, како наводе „фестивал ‘Мирдита, добар дан!’ се не одржава у вакууму, већ на Балкану, дубоко затрованом национализмима, етничким искључивостима и мржњом“.

„Увек ћемо се борити против тога, али нема гаранције да ћемо доживети успех“, поручују.

Подсетивши на то да је овај фестивал недавно одржан у Београду, додали су да је са фестивала послата јасна порука подршке раду Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у Хагу.

„У њима видимо највећу шансу да се утврди истина и оствари правда за жртве које су две деценије практично невидљиве за правосудне системе, да се утврде појединци одговорни за злочине, и да одговарају“, додали су из ове иницијативе.

Са одласком оптужених лидера бивше „ОВК“ у Хаг – Хашима Тачија и Кадрија Весељија, група косовских уметника и интелектуалаца, међу којима су двоје који су представљени београдској публици на фестивалу Мирдита/Добар дан, покренула је кампању „Слобода има име – УЧК“. Кампања доминира на билбордима широм Косова, на друштвеним мрежама и ТВ станицама, подсећа Коссев.

Током викенда, један од ових билборда на магистралном путу у Грачаници доспео је у жижу јавности због негодовања српске заједнице која га доживљава као провокацију

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала