Злочини ОВК – 153 сведока и 40.000 страна доказа

© REUTERS / Laura HasaniХашим Тачи током конференције за штампу у Приштини
Хашим Тачи током конференције за штампу у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Тужилаштво Специјалног суда у Хагу припремило је доказе на више од 40.000 страна против челника бивше Ослободилачке војске Косова, међу којима су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, који су од петог новембра у притвору.

У судници хашког суда, против челника бивше ОВК данас ће бити одржана статусна конференција на којој ће претпретресни судија да перезентује техничке детаље оптужнице, затим доказе са којим тужилаштво располаже и да се евентуално изјасне да ли оптужени почетак суђења могу да сачекају на слободи или не.

Приштински медији преносе да се Тужилаштво ослања на 153 сведока и да већину треба да изведе на суочавање са оптуженима током предстојећих судских процеса.

Уочи статусне конференције, из Тужилаштва су објавили да за потврђивање оптужнице имају на располагању материјал од око 43 хиљаде страница, укључујући извештаје, изјаве сведока, фотографије и преко 20 сати аудио-визуелног материјала.

Против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија потврђена је оптужница за ратне злочине и злочине против човечности.

Тужилаштво их оптужује да су починили ратне злочине против стотина цивила и особа које нису активно учествовале у борбама.

Оптужница наводи да су од марта 1998. до септембра 1999. Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Селими, Јакуп Краснићи и други чланови "удруженог злочиначког подухвата имали исти циљ стицања и вршења контроле на целом Косову свим средствима, укључујући застрашивање, злостављање, насиље и убиство оних које су сматрали противницима ".

"Тужилаштво тренутно планира да на листу сведока за суђење дода приближно 50 других сведока, мада коначни број сведока може да варира, у зависности од резултата преосталих истрага", наводе у Тужилаштву.

Тужилаштво наводи да су жртве углавном људи који су током рата доживљавани као сарадници српских снага, званичници или државне институције или чак који нису подржавали намере ОВК.

То је, према оптужници, укључивало особе повезане са Демократским савезом Косова и особе српске националности, Роме и друге.

Члан руководства покрета Самоопредељење, Гљаук Коњуфца, каже да није непознато да је на Косову било политичких убистава и да нису разрешена током минулих 20 година.

"На Косову је било много политичких атентата. И то никада не кријемо, иако је неко на Косову то непрестано покушавао да сакрије... Бехајдин Алаћи, Џемајљ Мустафа, Смајљ Хајдарај..., може да их буде 30 или 40 на Косову који су убијени 1999. и 2000. и како се верује до 2001", рекао је Коњуфца.

"Колико је година прошло? 20? Колико је убистава разрешено? Ниједно", додао је Коњуфца.

Бивши посланик косовске скупштине Миљаим Зека тврди да постоји око 100 оптужница које ће објавити Специјални суд. Каже да су на већини имена из врха ОВК.

"Укупан број може да досегне и до 100 људи. Ових 100 људи биће све високе политичке и војне личности. Тада ћемо да видимо ко ће бити међу њима, али биће велики број", додао је Зека и навео да мандате Специјалног суда неограничен, све док процеси не буду завршени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала